Spoluzakladateľ a bývalý gitarista kapely Para Matej Starkov vydáva po piatich rokoch druhý sólový album. Spolu s ním zverejňuje svoj film Buen Camino / What is your medicine a rozbieha crowdfundingovú kampaň na podporu vydania albumu Domovom vo fyzických formátoch CD a LP.

Päť rokov po vydaní debutu Zrkadlenie, na ktorom sa nachádzali prevažne pesničky, ktoré sa nedostali na parácke albumy, prichádza Matej Starkov s novou hudbou. Ide o ucelenú kolekciu ôsmich skladieb, ktoré, ako sám hovorí, ho sprevádzali jeho vlastným Domovom.

"Domovom je moja osobná cesta za slobodou. Táto cesta začala uvedomením si, že ten život, ktorý žijem, nie je v skutočnosti to, čo by som chcel naozaj žiť - práca, ktorou sa živím, to miesto, kde bývam, čomu sa v živote venujem a stojí ma to neskutočne veľa energie. Išlo o akési prebudenie sa z ilúzie, že 'hej Starkov, toto predsa nie si Ty'."

Domovom nie je klasický pesničkový album. Piesne častokrát nemajú slohy ani refrény a ide v nich skôr o akési rozprávanie príbehu hudbou a textom, ktorý zachytáva hudobníkove emócie, jeho putovanie životom a hľadá rovnováhu medzi materiálnym svetom a duševnou pohodou. V piesňach nového albumu počuť ambient, vážnu hudbu, world music aj šamanské vplyvy.


"Na albume sú použité len živé nástroje. Klasické nástroje dopĺňajú tibetské misky, oud, šamanské bubny, listy zo stromov ako perkusie, pílka, drevený detský klavírik, ktorý mama našla v bazári... Možno aj preto ten album miestami znie veľmi naturálne. Tie pesničky sú ako moje frajerky, s ktorými som strávil posledných päť rokov, a tak, ako som sa ja menil v chápaní a v uvedomovaní si, čo to je vlastne Domov, tak sa vyvíjali a menili aj oni," približuje nahrávku Matej.

Na albume spolupracoval opäť s rôznymi hosťami, ktorí mu pomáhali dotvárať atmosféru jednotlivých pesničiek. Andrea Tkáčová svojim spevom, hraním na husle a tibetské misky, Sii Brittan na didgeridoo, Andy Chocholka nahrala na album šamanské spevy, Tomáš Brichta spev, guitarcello a basgitaru, Paťo Kocka perkusie a podieľal sa na ňom aj bubeník Jany Kirschner Tomáš Hríbik. O finálny zvuk sa postaral nemecký skladateľ filmovej hudby a producent Frankie Chinasky. Možno aj preto Domovom znie ako hudba k filmu. Album sa dá vypočuť na všetkých streamovacích platformách a na podporu jeho vydania na fyzických nosičov LP a CD momentálne beží crowdfundingová kampaň so zaujímavými odmenami.



Spolu s novým albumom zverejnil Matej Starkov aj krátky film Buen Camino / What is your medicine. "Máme s priateľkou projekt, v ktorom natáčame príbehy ľudí a ich medicíny, ktoré im nejakým spôsobom zmenili život. Keď sme sa spolu zoznámili, tak sme si povedali, že si navzájom ukážeme to, čo nás v živote posunulo ďalej. No a ona ma zobrala na púť Camino de Santiago, z ktorej vznikol aj tento film. V pozadí filmu zneje skladba Libertad, ktorá vznikla pri jednom náhodnom stretnutí s Paulom práve na tejto ceste. Je to naša spoločná jam-session z kostola v Santiagu."


Matej Starkov je spoluzakladateľ a ex-gitarista kapely Para, s ktorou hrával v rokoch 1995 až 2014. Je spoluautorom jej najznámejších hitov ako Abstinent, Celé tie roky, Ako najlepšie viem alebo Doma dobre. Študoval v Londýne hudobnú produkciu, neskôr veľa cestoval a žil pár mesiacov medzi indiánmi z kmeňa Shipibo v Južnej Amerike. Pred pár rokmi zaujal svojimi blogmi, z ktorých niektoré sa stali virálne. Momentálne žije na lazoch a, ako sám vraví, najväčším zmyslom života je pre neho žiť v súlade s prírodou. S novým albumom sa po dvoch rokoch vrátil aj blogovaniu - Mateja Starkova sa oplatí čítať aj počúvať.

Redakciu Hudba.sk informoval Matej Starkov. Správu sme upravili.

Foto: Vladimíra Hreňovčíková