Po roku od vydania pesničky Zero prichádzajú Billy Barman s druhým singlom z pripravovaného piateho štúdiového albumu. Nová skladba a video Vyhovoriť sa na tmu nesú typické črty barmanovskej produkcie a nechýba chytľavý popevok, ktorý si pravdepodobne budete spievať hneď po dopočúvaní pesničky.

Populárna bratislavská kapela má za sebou koncertný a tvorivý rok. Hneď po vydaní singlu Zero vyrazila na turné ešte k albumu Zlatý vek (2020), ktoré sa kvôli pandémii dva roky prekladalo. Na jeseň sa Billy Barman zavreli opäť do štúdia PULP a začali nahrávať dve nové skladby s producentom Jakubom Hríbikom. Jednou z nich je práve pesnička Vyhovoriť sa na tmu, ku ktorej vzniklo aj video od režiséra Andreja Ištoka.

S hotovým refrénom prišiel spevák Juraj Podmanický. "Je to taká obľúbená Ďuriho téma – o týpkovi, ktorý niečo vyviedol a teraz sa cíti previnilo. Skladbu sme iba načrtli a hneď sa išlo nahrávať do štúdia, takže chvíľu nám trvalo, kým sme našli optimálny tvar a formu. Naopak klip sme urobili veľmi jednoducho, väčšinu sme natočili na Bratislavskom majálese, čiže zachytáva atmosféru na našich koncertoch. A hlavne, je tam na konci tma," hovorí gitarista Jozef Vrabel

Svieži vietor v tvorbe Barmanov vďaka Laure Jaškovej

Novým elementom z hľadiska aranžmánu je zaujímavo sa meniaca rytmika vo svižnom tempe. Zrejme ide o vplyv basgitaristky Laury Jaškovej, ktorá hrá aj v kapele Meowlau x Val kombinujúcej drum&bass a pop. Mladá hudobníčka sa v piesni postarala o mohutnú basovú linku, ktorú si najlepšie vychutnáte na kvalitných slúchadlách/reprákoch. Alebo ešte lepšie naživo – na spomínanom majálese, kde mala skladba začiatkom mája koncertnú premiéru, znela Laurina basa naozaj skvele a desaťtisícový dav rozhýbala, aj keď fanúšikovia skladbu počuli prvýkrát.

Talentovaná basáčka s Billy Barman hrá a tvorí od minulého roka. Práve jej bol venovaný aj spomínaný singel Zero a je jasné, že do mužskej partie skvele zapadla. "S Laurou nám to funguje fantasticky. Je to obrovská profesionálka a skvelá hudobníčka. Je pre nás veľkou inšpiráciou a všetci sa od nej učíme," potvrdzuje Jozef Vrabel.

Billy Barman, Bratislavský majáles 2023 Zdroj: Martina MlčúchováVyhovoriť sa na tmu bude súčasťou piateho albumu Barmanov, ktorého vydanie je naplánované na november 2023. Ešte predtým kapelu čaká koncertné leto s početnými open air akciami a tiež niekoľkými vystúpeniami s Dievčatami zo SĽUKu. 

Letné koncerty kapely Billy Barman:
(*spolu s Dievčatami zo SĽUKu)

  • 24. 6. – Svätý Jur, Sen noci svatojúrskej
  • 2. 7. – Púchov, Leto na jednotku
  • 7. 7. – Kežmarok, Festival ľudových remesiel*
  • 8. 7. – Vydrovská dolina, Lesnícky skanzen*
  • 5. 8. – Pezinok, Víno pod hviezdami*
  • 11. 8. – Trenčín, Grape Festival
  • 19. 8. – Rajecké teplice, Festival Skaly
  • 25. 8. – Heľpa, Horehronské mecheche*
  • 26. 8. – Bardejov, Bardejovský jarmok
  • 2. 9. – Banská Štiavnica, Amfiteáter*

Billy Barman, Bratislavský majáles 2023 Zdroj: Martina MlčúchováBilly Barman vznikli v roku 2008 okolo dvojice Juraj Podmanický a Jozef Vrabel a patria medzi najúspešnejšie a najpopulárnejšie slovenské hudobné zoskupenia mimo mainstreamovej scény. Pravidelne vypredávajú kluby a sú stálicou festivalov Grape a Pohoda, kde pravidelne vystupujú na najväčších pódiách.

Na konte majú štyri štúdiové albumy – Noční jazdci (2010), Modrý jazyk (2013), Dýchajúce obrazy (2016) a Zlatý vek (2020) – a tiež obľúbenú živú nahrávku Potichu s Dievčatami zo SĽUKu. Kapela z Bratislavy je držiteľom rekordu v počte ocenení Radio_Head Awards, keď postupne získala sedem cien vo viacerých kategóriách, počnúc nováčikom a zároveň koncertnou kapelou roka, až k oceneniam za skladby a albumy roka.

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol PR manažér Alexander Čerevka z vydavateľstva Slnko Records. Správu sme upravili a doplnili.

Súvisiaci interpreti: Billy Barman