Aj bez "konvenčne/komerčne veľkých", teda všeobecne známych hudobných mien na plagáte Pohoda zaplavila trenčianske letisko výdatnou a pestrou hudobnou dramaturgiou, ktorá je každoročným rajom nielen pre tých, ktorí si radi rozširujú hudobné obzory.

Podobne ako minulý rok či po tohtoročnom festivale SHARPE, aj tentokrát som sa spýtal desiatok osobností pohybujúcich sa v hudobnom odvetví, ktoré vystúpenia ich najviac bavili. Veľká väčšina z nich svoj výber odôvodnila niekoľkými vetami. 

Vďaka ankete možno dodatočne objavíte mená, ktoré ste doposiaľ vo festivalovom lineupe prehliadali. Článok môžete prečítať ako celok alebo si len vytipovať osobnosti, ktorých hudobnému úsudku a vkusu veríte.

Respondenti ankety:

Porsche Boy, Pohoda 2023 Zdroj: Richard Zimmermann / Pohoda festival

Pišta Kráľovič

Seafur

Môj prvý hosť v piatkovom IQOS stane. Všetci moji hostia boli úplne skvelí a rozmanití. Každopádne piatkový podvečerný set od Seafur ma úplne odstavil, aj keď som ju už párkrát videl hrať. Skvelá selekcia na podvečer, a to som nepoznal jediný track. Veľmi ma bavili aj menej známe staršie skladby zo španielsky hovoriaceho sveta. A samozrejme super crowd a veľa známych medzi nimi. Mal som vlastne pocit, že to je nejaká súkromná pool párty.

Cakes da Killa

Veľmi ma mrzelo, že sme sa časovo krížili, takže som nevidel celú šou. Každopádne, Cakes dá Killa poznám už mnoho rokov, hrám od neho veľa skladieb a určite patrí vo Vogue scéne k ikonám – absolútne to potvrdil aj za tých pár minút, čo som videl. Skvelý výber bookingu Teplárne.

Kodiki

Možno to bude znieť zaujato a patriotisticky, ale každý ďalší rok sa kvalita vystúpení domácich umelcov derie tak hore, že ak by som ich osobne nepoznal, nevedel by som už vôbec rozoznať, kto je z akej krajiny. Na set od Kodiki-ho nemám slov. Asi nikto, kto tam bol. Ľudia vstávali z mŕtvych. Besné tempá a zmeny rytmiky. Myslím, že čierny stan zažil v to ráno rok 2050. Chvíľami som myslel, že to subwoofery odpáli cez strechu.

Very honorable mention: Plantasia

Vítanie slnka - posledné ráno - úplný magic. 70s synťáčiková symfónia, krásne interpretovaná. Veľká dávka nostalgie a pekného. Fakt ma to rozcítilo. Pôvodne napísaná pre rastlinky od Morta Garsona v 76om. A veď v podstate sme tam už aj my ako rastliny sedeli, ležali, stáli... Posledná skladba bol štýlovo obdobný originál od Kriss Krimm a vystihuje to priama reč z videa, ktoré som ráno v telefóne našiel: “Teraz už môže prísť koniec sveta. Koniec všetkého”.

Ďakujem, Pohoda!

Vítanie slnka, Plantasia, Pohoda 2023 Zdroj: Ondrej Koščík / Pohoda festival

Vierka Ráczová

Sleaford Mods

Môže sa zopakovať najživelnejší zážitok z koncertu, ktorý sa viaže na isté životné obdobie a vplýva naň toľko faktorov? Vďakabohu, môže! Sleaford Mods som si užila na Pohode 2017, kedy pre mňa boli niečím novoobjaveným, nechýbala im esencia nedotknutého, nepoznaného a "So Trendy". Otázku, či sa zabavím rovnako, zmietla zo stola hneď prvá skladba, a podobné pocity trvali počas celého vystúpenia. Dokonca k energii, intenzívnym ale priamočiarym beatom, charakteristickému rapu (a iným zvukom) a skoncentrovaniu mnohého, čo pre nás UK znamená, sa pridalo aj energickejšie pódiové prevedenie – rozumej pohybové vyjadrenie Jasona, a predovšetkým Andyho. 

Gleb 

Sú na Slovensku rapoví fanúšikovia, ktorým neustále unikal Glebov koncert? Sú. Po Pohode je ich našťastie opäť o čosi menej. A možno aj na tých Gleb myslel, keď zostavoval svoj setlist, keďže prezradil, že zahrá svoje staré, nové, aj stredné veci :) Priestor teda dostali aj tracky z albumov Gauč Storytelling aj Big Boy FM. Povedala by som, že všetky fungovali rovnako, či sú overené štyri, alebo jeden rok. 

Gleb by si vystačil aj so silou svojich beatov, nápaditosťou textov, povestným doubletimeom a všeobecne, svojou značkou. Napriek tomu pridal aj hostí (Natália Hulejová, Porsche Boy, Wen), tanečníkov (RudeBoys) a scénu, ktorá pobavila, uchvátila a sadla hlavnému pódiu aj samotnému umelcovi. S panelákovou zástavbou, po ktorej sa Gleb prechádzal, sa totiž vie stotožniť drvivá väčšina divákov. 

Shygirl

Placho znie možno jej "cockney rozprávajúca poloha" a.k.a. štebot podobný Lily Allen, no jej rap a tanec nemá s hanblivosťou nič spoločné. Počas koncertu prevažovalo to druhé, a publikum na Pohode mohlo počuť súčasný zvuk východného Londýna (keby sme chceli zostať pri protikladoch, o Shygirl sa píše v súvislosti s hyperpopom aj grimeom). Takmer one woman show plus dídžejka v druhej polovici dostala klubovejšiu, ale stále pesničkovú tvár. Shygirl teší fanúšikov aj preto, že ďalej rozvíja odkaz producentky Sophie, s ktorou stihla spolupracovať. Aj túto rovinu ukázala v sobotu pred polnocou v stane SLSP. 

A.M.O 

Vraj by naplnili aj trojhodinový program, a ja im úplne verím. A.M.O oslavujú 20 rokov na scéne, a na túto party, ktorá sa začala v skorých popoludňajších hodinách, pripravili skladby, ktoré si ani nepamätáte, že si pamätáte. A samozrejme aj tie, ktorých minimálne refrén viete odrecitovať aj o polnoci. Ak niekto pridá do svojho vystúpenia skreče, body idú hore. Je obdivuhodné, že A.M.O 20 rokov využili vo svoj prospech – na vybrúsenie šou, dokonalý pódiový prejav a potvrdenie autenticity, ktorú overil aj čas. 

Jamie xx

Na záver kontroverzný názor z prvého "riadneho" dňa. Od Jamieho xx sme mali vysoké očakávania. Jeho sólové vystúpenie na Pohode v roku 2010 viacerým ušlo, tentokrát sa ocitol na hlavnom pódiu a jeho šou mala ukončiť (a pre niektorých odpáliť) štvrtkovú noc.

Jamie to mohol urobiť inak, mohol naplniť set svojimi trackmi, aby šiel na istotou. Mohol z hlavného pódia s tisíckami ľudí urobiť prudký kotol a priestor mal aj na experimentovanie. Namiesto toho skombinoval vyššie uvedené, a do toho pridal k temným zákutiam setu aj vyslovene "západ slnka" evokujúce témy. A pokiaľ to jemu dávalo zmysel, publikum na Pohode to mohlo prijať a jeho šou si užiť, alebo byť sklamané, že nedostalo to, čo si pôvodne vysnívalo.

Jamie xx, Pohoda 2023 Zdroj: Adam Zvolenský / Pohoda festival

Roman Samotný

Jana Kirschner

Dlhodobo som veľkým fanúšikom Jany Kirschner. Fascinuje ma, aké sú jej vystúpenia hudobne bohaté, precízne pripravené a zároveň veľmi ľudské. Potvrdil to aj koncert na Pohode, ktorý stmelil obrovské množstvo rôznorodých ľudí. 

ERØ

Erika sledujem už veľmi dlho. Pred viacerými rokmi prišiel do Teplárne na drink a zrazu tam hral na gitare a spieval pre celý bar. Jeho čistá energia a láskavý spevácky prejav sú niečím veľmi vzácnym. Mám obrovskú radosť, že vystupoval na druhom najväčšom pódiu, a že si ho na svoj koncert zavolala dokonca aj Jana Kirschner. 

Caroline Polachek

Túto interpretku som vôbec nepoznal, a podľa popisu v programe aj trošku podcenil, no o to intenzívnejší zážitok som mal, keď som ju počul spievať naživo z hlavného pódia. Sústredený výkon, povznášajúca hudba aj premyslený vzhľad scény sa postarali o silný zážitok.

Cakes da Killa

Toto bola riadna jazda – esencia queer undergroundu z New Yorku v plnom nasadení. Veľmi priamočiara šou v intenzívnom tempe roztancovala celý stan. 

Vojtik

Toľko nehy, toľko odvahy, toľko pravdy. Počúvať Vojtika znamená objavovať korene a pripomínať si ukradnuté hodnoty. Ako sám povedal počas koncertu: "Za vlasť, za národ!"

Vojtik, Tep La Ren kabaret, Tepláreň, Pohoda 2023 Zdroj: Dávid Oravec

Bára Šubrtová

Taahliah

Britská producentka a dýdžejka patří k mým osobním top artist minimálně v posledních dvou letech – na její slot na pohodě jsem se hrozně těšila. I když začátek ve 3:45 bylo docela náročné vydržet, tak to rozhodně stálo za to, a i když hrála tvrději než jsem čekala, byl to pro mě jeden z vrcholů festivalu. 

FVLCRVM

FVLCRVM je moje srdcovka a jsem ráda, že jsem si ho nenechala ujít ani tentokrát. Top kombinace autorských věcí a selekce zábavné elektroniky, která si nehraje na nic jiného, než udělat skvělou párty, která se opět povedla na 100. 

Central Cee 

Na tohoto headlinera jsem se fakt těšila a byla hodně zvědavá, jak svůj spíš klubový zvuk přenese na velké pódium Pohody. Vlastní šou byla super, ale musím říct, že mě osobně nebaví aktuální trend, kdy DJ hraje 0,5 hod. a "rozehřívá" publikum na hlavní hvězdu. Pokud je celkový set 60 min., a z toho je 30 min. DJ, který je spíš průměrný, tak za mne je to zklamání.

Gleb

Jednoznačně můj nejoblíbenější slovenský raper, který svojí show na hlavním pódiu s hosty svojí pozici zase potvrdil. Je tak osvěžující, když se taková hvězda dokáže nebrat smrtelně vážně, a ví, co znamená ironie ;). Už se opravdu těším na novou desku, kterou avizoval!

Flohio

Flohio jsem chtěla na festivalu vidět už od roku 2020, když jsem ji viděla poprvé na festivalu Eurosonic. Bohužel, pak přišel Covid, a nepodařilo se ani jedno z plánovaných vystoupení v ČR, takže jsem se na ni na Pohodě letos opravdu hodně těšila. I když byla její show zvukově už trochu jinde, a nepůsobila na mě až tak živelně, jako když jsem ji viděla v klubu, pořád reprezentuje směr a zvuk, který mě v aktuálním rapu baví a její flow je pořád jedna z nejlepších.

Gleb, Pohoda 2023 Zdroj: Martina Mlčúchová

Maria Pyatkina

Arca

Její hudba se mi z letmých poslechů zdála příliš tvrdá, naživo mi však úplně učarovala. 40 minut míchání divných zvuků a 20 minut zpěvu i tance na temné reggaetonové beaty. Je to krásná lidská bytost, I'm in love. 

Sampa the Great 

Čekali jsme rapovou královnu, ale potkali svobodnou africkou duši. Ne že nerapovala, ale celý koncert byl protkaný spiritualitou a poctou kulturnímu dědictví. A skvělou energií. 

Cakes da Killa

Americký raper z newyorské queer rap vlny rozbořil barevnou Tepláreň. Jeho dost krátký půlhodinový set doplnili vynikající tanečnici vogue, kteří si po Cakesovi v kolečku uspořádali mini ball.

Charlotte Adigery & Bolis Pupul

Teprve před Pohodou mi došlo, že to je ta skvělá Charlotte Adigery, která před pěti lety v Praze předskakovala Young Fathers s projektem WWWater. Teď spolu s Bolisem Pupulem dělají vtipnou diskotéku, a je to super. 

Shame

Jejich poslední desky mě nebaví, ale naživo to umějí zandat. True punk, charisma a mládí. Ještě bych chtěla zmínit citlivého Perfume Genius, preparty v campu s RudeBoys Radio a také všechny taneční aktivity na Pohodě.

Sampa the Great, Pohoda 2023 Zdroj: Martina Mlčúchová

Tereza Odehnalová

Caroline Polachek

Caroline je naprostá queen, kterou jsem toužila videt naživo už dlouho. Ona mě nezklamala, kapela už trochu ano, ale stejně tato vzpomínka žije v mém srdci rent free. 

Shygirl

Queen. Nic dalšího není třeba říkat. Tracky, moves, stage presence, všechno jednoduché a přesto bohaté. 

Shame

Z Caroline Polachek jsem prebehla na Shame, takže jsem v ně pokladala velkou naději, a nezklamali. Moje krevní skupina. Trochu mě zklamal zvuk, ale po chvíli jsem se aklimatizovala. 

PVA

Elektronika pro kytarové publikum, první půlkou setu si mě tak získali, že jsem jim i ty nudnejší songy posléze odpustila. 

Cumgirl8

Chtěla jsem zařadit i Viagra Boys, ale jelikož jsem stihla asi pouhých 10 minut, místo si tu zaslouží, místo pupkatých, "předčasně zestárlých" lidí, i tento alien weird punk girl band. Pro mě objev, a jdu si pouštět.

Caroline Polachek, Pohoda 2023 Zdroj: Adam Zvolenský / Pohoda festival

Michal Berezňák

Ben Howard

Napriek nie úplne stopercentnému vystúpeniu (problém s in-ear odposluchmi) ma úplne zbalil na svoju bezprostrednosť a autentickosť v rámci rozhovorov v backstagi a následne aj na pódiu. (Som tu veľmi neobjektívny skrz moju dlhoročnú náklonnosť k jeho skladbám)

Amelie Lens

Po rokoch sa mi podarilo na Pohode ísť na koncert z perspektívy diváka a bolo to perfektné. Nie som nejaký expert na techno, ale tento koncert som si extrémne užil.

Sleaford Mods

Už ich prvý koncert na Pohode, vtedy ešte na menšom pódiu, bol masaker. Mal som preto očakávania, ako to tento rok dopadne na hlavnom pódiu, a bolo to výborné! Pre mňa jedno z najlepších punkových zoskupení súčasnosti, ako na nahrávke, tak aj na pódiu.

Berry M

Konečne poriadna kolotočárina na Roller Discu!

+ Pohoda Team

Partia nadšencov s rovnakým cieľom, ktorým je priniesť čo najkrajší zážitok a vytrhnutie z každodennej reality pre návštevníkov festivalu. Verím, že sa to podarilo aj tento rok.

Ben Howard, Pohoda 2023 Zdroj: Martina Mlčúchová

Oliver Rehák

Perfume Genius

Niekedy sú odkazy piesní dôležitejšie než hudba, ktorá zaostáva – Mike Hadreas však nie je tento prípad. Traumatizujúce homofóbne zážitky a pocity podáva spracované veľmi sugestívne, jeho sprievodná kapela hrá skvele a presne vie, kedy treba nechať vyniknúť podmanivý hlas, a kedy naliehavosť slov zvýrazniť hudbou. 

O.

Ukážkový príklad definície výrazu "typická kaščákovina". Bubeníčka a saxofonista tancujúci nad gitarovými krabičkami, ktorí si vystačia bez slov a ďalších spoluhráčov. Riffová nakladačka, akustické techno, experimentálne aj hravé čarovanie so zvukmi. Už som sa viac cítil na festivale NEXT, než na Pohode. 

Jana Kirschner

Mám rád, keď sa umelci a umelkyne snažia pripraviť niečo špeciálne, čo odlíši ich festivalové vystúpenie od iných koncertov. Jana si dala záležať a vyšlo jej to. S dvomi bubeníkmi, s dvoma mladými vokalistkami a ďalšími hudobníkmi pripravila takmer unplugged set s premiérou pár nových piesní, ktorému chýbalo jediné – lepší čas než 16:30. 

Secret Gigs

Uznávam Miša Kaščáka, že dokáže na poslednú chvíľu urobiť off-program počas prime time slotov na hlavnom pódiu. A bez hanby priznávam, že dvojkoncerty Bez ladu a skladu & Le Payaco a Chiki Liki Tu-a & Raptor Koch na streche autobusu holandských sympaťákov Bazzookas medzi kolotočmi ma bavili viac, než veľké zahraničné mená. 

Arooj Aftab

Neviem ako iní, ale ja to mám tak, že okrem strhujúcej hudby ma dokáže strhnúť aj tá, čo je úplne pokojná. Špeciálne taká, ktorá má tichú silu podobne, ako u pakistanskej speváčky Arooj Aftab. Trochu etno, trochu jazz, a dá sa hovoriť aj o súčasnej klasike. Minimal music, maximal effect. Intímnu dávku hudby navigovanú krásnym hlasom som si nestihol dať celú, ale aj tých pár minút stačilo zabrať na únavu poslednej noci lepšie než energetické drinky.

Plantasia

Vítania slnka sú špecialitou Pohody. Dávam si ich vždy na záver festivalu, a toto posledné radím medzi najpamätnejšie. Takto sa má podávať klasická hudba – s radosťou, so znalosťou originálu, a zároveň schopnosťou pridať k nemu kus seba bez egotripu. Čarovné synťákové melódie Morta Garsona z roku 1976 s podtitulom "hudba pre rastliny a všetkých, ktorí ich milujú" upravili skladateľky Kristína Smetanová (Kriss Krimm, Devanas Duo, Quatro Emocione, Chick2Chick trio) a Haimoni Balgavá, “a Haimoni Balgavá, obe ešte navyše pridali premiéru spoločnej skladby See You Soon Sunflower. Aj teraz, keď to píšem, by som ešte raz zatlieskal postojačky.

Jana Kirschner, Pohoda 2023 Zdroj: Martina Mlčúchová

Róbert Herceg

Vök

Priznám sa, že patrím skôr medzi ľudí, ktorí si starostlivo dopredu vyberú kapely podľa zverejneného lineupu, takže ma vie prekvapiť len máločo. Tento rok som stihol 18 setov a až na jeden malý prípad som bol spokojný so všetkými. Najviac však potešili Vök, moja dlhoročná srdcovka. Nevedel som si ich najprv predstaviť v tak malom priestore, ako je Café Kušnierik, ale výsledok stál za to. Myslím si, že aj kapela samotná zažila vôbec po prvýkrát dav ľudí pred pódiom i za ním... Margret neskrývala dojatie, zdalo sa mi, že sa jej v očiach dokonca zaleskli slzičky. Skrátka, prijaté a odovzdané emócie boli vo vzácnej rovnováhe.

Perfume Genius

Druhým najemotívnejším koncertom bol pre mňa Perfume Genius. Úžasné, čo ten chlapík predvádzal na pódiu. Pri poslednej skladbe som mal oňho normálne strach, aby si neublížil.

PVA

Mám veľmi rád ich album Blush, na ktorom ma baví originálne prepojenie post-punku a temnej elektroniky, presne podľa môjho gusta. Naživo je to lahôdka, čo potvrdili aj na Pohode. Hádam na seba v budúcnosti ešte v nejakom klube narazíme.

Blanco Teta

Pre mňa obrovské prekvapenie. Divoká, nekompromisná a vzrušujúca punková smršť. Jeden nevie, kam skôr pozerať... Strhujúce divadlo a očarujúca violončelistka. Skrátka toto treba vidieť. Ak bude ešte niekedy v budúcnosti príležitosť, neváhajte ani minútu.

Tata Bojs

U mňa vždy stávka na istotu. Títo veselí chlapci to jednoducho s publikom vedia, ale to, čo ukázali v tom úmornom teple, tak to fakt klobúk dole... Hlavne "Létajíci Čestmír" Mardoša…

Perfume Genius, Pohoda 2023 Zdroj: Martina Mlčúchová

Valentína Vlková

Caroline Polachek

Sebavedomie, aké mala Caroline počas celého koncertu, by som chcela mať každý deň. Okamžite upútala na seba pozornosť a dala jasne najavo, kto je tu "pánom". Jej fascinujúci vokál naplnil celý festival. Hlasový rozsah a kontrola bola (pre mňa ako speváčku) skutočne pôsobivá a bolo radosťou byť svedkom jej vokálnej zručnosti. Svetelný dizajn dopĺňal jej vystúpenie a vytváral nadpozemskú atmosféru, ktorá sa k jej hudbe dokonale hodila. Jemné vizuálne efekty umocnili emocionálny dopad každej piesne a vtiahli divákov ešte hlbšie do jej hudobného sveta. Bol to koncert, o ktorom sa mi stále ešte sníva. 

Wet Leg

Wet Leg boli absolútny zážitok od začiatku až do konca. Z celej kapely vyžarovalo sebavedomie a charizma a bez námahy ovládli celé pódium. Komunikovali s publikom, vtipkovali a vytvárali zábavnú atmosféru. Ja som sa najviac tešila na pesničku Chaise Longue, na ktorej som tak skákala, že som si maximálne prepotila tričko. Celý koncert som sa zabávala a bolo vidieť, že Wet Leg sa na pódiu zabávajú takisto. 

Sofi Tukker

Z jedného dua na ďalšie – Sofi Tukker ma zobrali ich neuveriteľnou scénickou produkciou – vrchol festivalu podľa mňa. Vizuálne efekty, osvetlenie a scénografia/tanec boli pripravené tak, aby zdvihli celkový zážitok koncertu. Či už išlo o tanec, spev, alebo len o precítenie hudby, Sofi Tukker sa postarali o to, aby sa človek bavil! 

Sampa The Great

Tento koncert by som v rýchlosti opísala jedným slovom – wow! Jedna z najlepších hip-hop/rap šou, akú som kedy zažila. Od Pohody ju sledujem všade a pesničky mám stiahnuté skoro všetky. That's it. Mic drop. Ten, kto nebol, môže ľutovať.
 
Shame

Nemusím moc punkovú hudbu, ale skupina Shame mi možno zmenila názor. Keď som započula tie skreslené, agresívne gitarové riffy? Fu. Musela som sa na nich kuknúť. Každá skladba bola šialeným náporom zvuku, pričom chaos pretínal vokál hlavného speváka. Moshpit a crowd-surfing nesmel na tomto koncerte chýbať. Hudba slúžila ako taký katalyzátor a všetci sme to využili naplno.

Wet Leg, Pohoda 2023 Zdroj: Adam Zvolenský / Pohoda festival

Tomáš Tabiš

Perfume Genius

Povedal som si, že pozriem začiatok a keď ma to nebude baviť, pôjdem preč. Nebolo treba, bolo to super, všetci pekní, napriek tomu, že to podľa mňa bolo divne nazvučené. 

Viagra Boys

Tam bolo všetko jak má byť, aj jemný moshpit. 

Caroline Polachek

Do nej som už od roku 2012, keď Chairlift vydali druhý album, takže som len zaľúbene pozeral nielen na ňu, ale aj na pekný stage design. 

Yard Act

Na nich som sa najviac tešil. Každopádne bolo veľmi zlé rozhodnutie dať ich o 16:30 na slnko na hlavný stage. Večer v stane by to fungovalo omnoho lepšie. 

PVA

Toto bolo pre mňa najväčšie prekvapenie. Kebyže beriem Mko, tak toto si musím pozrieť ešte raz na Mku.

Erik Sikora alias Džumelec

Mulatu Astatke

Na Pohodu si rád chodím po porciu južnejšej hudby, z ktorej potom žijem dlho do zimy. Tento rok to okrem Kim Djabaté splnil nádherne Mulatu Astatke. Už veľa rokov si to púšťam, keď potrebujem po pár tónoch zaručenú pohodičku v obývačke. Aj som mal trošičku obavy, či to na festivale nebude príliš obývačkovo čičíkajúce. Ale bolo to aj atmosférické, aj nežné, aj tancovacie a dychvyrážajúce. Celý koncert som si hovoril, aký je ten život blahoprajný, keď môžem byť v jednej miestnosti s otcom etiópskeho afro-jazzu.

Hermeto Pascoal

Bola to obrovská neutíchajúca vlna tónov až po strop, až som si myslel, že ju nevydržím do konca, ale vydržal som, a bol to asi najohromujúcejší koncert ever. Dokázalo to byť aj milo brazílsky tanečné, a zároveň improvizačne nepredvídateľne dobrodružné. Navyše som nikdy nezažil vtipný jazz (nielen kvôli sólam na nafukovacie prasiatka), z ktorého sa samotní hráči smejú celý čas, a ja s nimi. 

Viagra Boys, O., Krstní otcovia

Z tvrdších som si užil Viagra Boys, ale moja shame je, že som nebol na Shame, ale zase som stihol O., ktorí prekvapili tým, ako je možné zo saxofonistu a bubeníčky urobiť takú pogovačku. Zo slovenských potešili Krstní otcovia prekvapivými aranžmánmi v spolupráci s pódiovou anti-šou (gitarové sólovanie chrbtom k publiku, sólo na cowbell, marenie tlieskania publika púšťaním noisových plôch).

Arca

Z headlinerov ma najviac a opakovane niekoľkokrát počas setu prekvapila Arca, radikalitou dídžejovania futurytmov spolu s úplnými hlukovými pasážami, a aj pódiovým vystupovaním, ako keby prišla z budúcnosti (na rozdiel od Jamieho XX, ktorý akoby odchádzal do minulosti úplne priemerným a nudným dídžejovaním).

Plantasia

Po garážach, z ktorých som nevidel veľa, ale potešilo ma meme-rapovanie Supaspicybois, ktorí by ale podľa intenzity fanúšikovského spievania refrénov mali byť na hlavnom pódiu, a po poctivom techne nastal dojímavo milučký východ slnka s moogovskými zvukmi Plantasie. Každý tón bol roztomilý ako tancujúce slnečnice, a pritom vznešene oduševnený ako stúpajúce slnko. Najmilší východ slnka, čo som na Pohodách zažil.

Arca, Pohoda 2023 Zdroj: Martina Mlčúchová

Timea Gregová

Wet Leg

Wet Leg som poznala už pred Pohodou, no na Pohode si ma oficiálne získali. Sršalo z toho strašne veľa zábavy, na nič sa to nehralo, bolo to autentické. Jediná nevýhoda bola, že som si na koncerte kompletne vykričala hlas, haha.

Perfume Genius 

Pred festivalom som o ňom nikdy nepočula, ale mal neuveriteľnú stage-presence! Verila som mu každý tón, pohyb. Úplne si ma získal.

Jana Kirschner

Jana je proste super! Pôsobí na mňa tak, že je slobodne a nekompromisne sama sebou, a to je inšpirujúce. Vedľa mňa plakal deduško, za mnou kričali asi 14-ročné fanynky. Je super, že vie zachytiť tak široké publikum ľudí.

Hermeto Pascoal

Na tomto koncerte som sa objavila veľmi náhodou. Starý pán Hermeto nás všetkých zobral do úplne iného sveta.

Meowlau x Val

Veľmi sa teším, že baby dostali priestor na super pódiu v super čas. Všetkých si získali.

Meowlau x Val, Pohoda 2023 Zdroj: Olexandra Sherhina / Pohoda festival

Ján Papač

Vintage Trouble

Neuveriteľný hlas a suverénny prejav v podaní "reverenda" Tya Taylora, ktorý si publikum omotával okolo prsta viac a viac každou ďalšou minútou. A keď si z backstageu vzal bicykel a začal sa medzi nami premávať a počas toho spievať, len som si v duchu hovoril, čo musia títo Američania predviesť za tmy, keď zo seba dokázali dostať toto v 30-stupňovom úpeku s nelichotivým slotom o 15:15. Ak nabudúce dostanú večerný čas na hlavnom pódiu, zjedia celý festival. 

Sleaford Mods

Len zriedkakedy sa mi stáva, aby boli ľudia s diametrálne odlišným hudobným vkusom pri rekapitulačných debatách o koncertoch nadšení z tej istej kapely. Sleaford Mods na Pohode ani nemali hrať a zrazu sa stali obrovským esom v rukáve úvodného dňa programu. Keď si niekto dá na hlavu fľašu, už navždy si pritom predstavím Jasona Williamsona a ten krásny štvrtkový večer, ktorý nás nabil energiou (ešte viac ako Jamie XX). 

Bogomil Font

Mám rád, keď v noci nájdem na stageoch Pohody aj niečo iné ako elektronickú hudbu. A ešte radšej mám hudobníkov, ktorí sa neberú vážne. Napr. tak, že hrajú zmes akéhosi retro latina, aj keď sú z Islandu. Pohoda je pestrosť a toto bol jej krásny prejav. 

Wet Leg

Headliner, na ktorého som sa tešil najviac zo všetkých, nesklamal. Budúcnosť indie-rocku je v dobrých rukách, a verím, že Wet Leg budú s ďalšími albumami a vyhratím sa na veľkých pódiách už len lepší a lepší. O päť-šesť rokov pokojne repete. 

Tono S (s kapelou)

Pre mňa najlepší koncert celej Pohody. (Veľmi) osobné, vypilované texty, recitované aj odrapované s kapelou, na krásnom priehľadnom pódiu u Kušnierika. Tono hodinu elegantne plával medzi vážnosťou a humorom a emočne rozhadzoval nás aj seba. A aj keď po koncerte povedal, že to nebolo dokonalé, ja by som mu oponoval. My, čo sme tam boli, ti odkazujeme, že to dokonalé bolo.

Sleaford Mods, Pohoda 2023 Zdroj: Martina Mlčúchová

Julls Mihalyiová

Krstní otcovia

Veľmi príjemné prekvapenie. Dali do toho všetko a ľudia to patrične ocenili. Pôsobili na mňa britsky. 

Nina Kohout

Ohúri ma vždy a stále. Cit, s akým prežíva každú skladbu, a nový angry track je skvelý. 

Jana Kirschner 

Dlhší čas som cítila, že sa na hudbu neviem úplne napojiť a niekedy ma až nudí. Jana mi to na Pohode úplne zrušila. Verila som jej úplne všetko, bolo to úprimné a pri poslednej skladbe som už bulila.

O.
Boli extrémne zohratí, malo to drive a bolo vidieť, že si to užívajú. Skvelí umelci.

Jamie xx 

Páčili sa mi jeho svetlá, plynulé prechody a pozorovať z tribúny, ako si to ľudia idú.

Nina Kohout, Tepláreň stage, Pohoda 2023 Zdroj: Martina Mlčúchová

Stanislav Sninský

Mulatu Astatke

Mulatu Astatke je jednoznačne môj favorit. Mám veľmi rád africké rytmy. Spojením s jazzom, latino a etiópskou tradičnou hudbou vzniklo niečo zaujímavé. Navyše to znelo príjemne mysticky, alebo ako to nazvať. Škoda len, že to nebolo v noci, a rušili to nehumánne subbasy z vedľajšieho pódia. 

Koncerty, z ktorých som ušiel

Kamoši ma vytiahli na Arcu a teda nič mi to nevravelo, tak som sa radšej išiel prejsť. Potom som sa ocitol na BigKlit, a to ma nejak po prvej skladbe znechutilo, tak som zas utiekol. 

Sedem minút strachu / Massola

Potom som stretol našich, a zašli sme na Sedem minút strachu, a bolo to na moje počudovanie veľmi príjemné a oslobodzujúce. Ale tak, bol som v divnom psychickom rozpoložení. Som asi trochu divný, ale na Pohode mám často nejaké nepríjemné stavy. Možno z davov, alebo čo.

Plantasia

A heej, veľmi pekne bolo na Plantasii. Mám rád hudbu Morta Garsona, a tak všeobecne skoro všetko, kde sú Moog synťaky.

Matej Kráľ

Vök

Neznášal som odchádzať z vynikajúcich Orielles, ktorí hrali v rovnakom slote, ale Vök zahrali skutočne výborný, komplexne záživný koncert. Elektropop v ich podaní znel organicky, vokál Margrét Magnúsdóttir je ako zamat, čerešnička na torte v podaní záverečnej skladby Higher od GusGus, kde hosťuje, pohladila dušu. Okolo mňa nebol jediný človek, ktorý by netancoval, hromovejšiu odozvu publika som nezažil už dávno. Trojica odchádzala dojatá. Po tomto nepochybujem, že sa Vök na Slovensko čoskoro vrátia.

Duo Ruut

Je to klišé, ale najtrefnejšie slovo, ktorým by sa dalo vystúpenie krehulinko pôsobiacich Estóniek pomenovať, je krása. Nápadité, vďaka neokukanému citarovému hraniu originálne, vďaka vokálnym melódiam zas pestré aj nesmierne emotívne. Celému tomu kráľovala spievaná estónčina. Pre mňa jeden z najväčších zážitkov festivalu. 

Sofi Tukker

Pamätám si na nespútanú eufóriu, ktorú do tanečného stanu priniesli Major Lazer ešte v roku 2012. Boli to práve Sofi Tukker, ktorí mi toto tancom nabité a konštantne dropujúce divadlo pripomenuli. Odpúšťam aj relatívne počuteľné playbacky, tento Mácháčovský zážitok stál za to. Aréna vrela od začiatku po koniec setu.

Caroline Polachek

Videl som len pár pesničiek, ale aj z tých ma odfúklo. Profesionálne, sexy, úderné a hudobne farebné. Caroline Polachek je na veľkom pódiu doma, jej hudba a album Desire, I Want to Turn Into You je pre mňa jedným z najväčších objavov roka 2023. 

Wet Leg

Po tom, čo predviedli, hodnotím všetky ich úspechy z posledného roka (a že ich nebolo málo) ako absolútne zaslúžené. Naživo šlapajúce chytľavé tracky, roztomilá komunikácia s publikom, úsmevné vsuvky medzi pesničky, aj navzájom sa interviewujúca kapela. A v závere Careless Whisper, krajšiu bodku za výborným koncertom si asi neviem predstaviť.

Sofi Tukker, Pohoda 2023 Zdroj: Viki Papp / Pohoda festival

Daniel Hevier ml.

Mulatu Astatke 
Arooj Aftab 
Tata Bojs
Vintage Trouble
Sleaford Mods

David Majerský

Mulatu Astatke 
Tata Bojs 
Fallgrapp
Viagra Boys 
Vintage Trouble

Michal Pařízek

Arooj Aftab
Bao Brothers 
Cakes da Killa
Mulatu Astatke
Sampha the Great
Sleaford Mods

Patrik Marflák

O koncertoch na festivale som písal priebežne TU, TU a TU, takže teraz už len chronologický zoznam top koncertov. A päť samozrejme nestačí :)

Sleaford Mods
Perfume Genius
Nina Kohout
Viagra Boys
Wet Leg
Waterbased
Duo Ruut
Fallgrapp
Sampa the Great
Avalanche Kaito

Anketu dal dokopy Matej Kráľ. Aké boli vaše top koncerty Pohody 2023?