Zvýšená koncentrácia aktuálne najväčších mien hudobného mainstreamu sa vyskytla v utorok 12. septembra v Prudential Center v New Jersey. Práve tu sa konal ďalší ročník udeľovania cien MTV Video Music Awards. Počas priameho prenosu sme mali možnosť nielen spoznať víťazov, ale aj sledovať špeciálne vystúpenia pripravené len pre túto príležitosť.

V pozícii favorita kráčala po červenom koberci Taylor Swift, ktorá získala v tomto ročníku najviac nominácií spomedzi všetkých umelcov. Dominovala naprieč celým spektrom kategórií. Víťaznú sošku si odniesla ako Umelec roka a jej hit Anti-Hero zatienil v kategórii Skladba roka ďalšie výrazné popové počiny ako Flowers Miley Cyrus, Vampire Olivie Rodrigo či Unholy z dielne dvojice Sam Smith a Kim Petras.

Ďalšou cenou v rámci hlavných kategórií je ocenenie za Najlepší pop. Tu jej kolegom, ktorí majú za sebou rovnako úspešný rok, znova cvakali zuby naprázdno. Miley Cyrus, Olivia Rodrigo, Ed Sheeran, Dua Lipa alebo Beyoncé nedostali ani v tejto kategórii popri smršti menom Taylor Swift šancu.

Taylor Swift, MTV Video Music Awards 2023 Zdroj: Charles Sykes/Invision/AP

Ocenenie si speváčka a skladateľka prevzala z rúk členov skupiny 'N Sync, ktorá sa pri tejto príležitosti v plnej päťčlennej zostave zišla po dlhých desiatich rokoch. Naposledy ich fanúšikovia mohli spolu vidieť práve na odovzdávaní cien VMA. "Vy ste zosobnením popu, takže prijať toto z vašich zlatých popových rúk je... To je príliš," vyznala sa Taylor Swift.  Nasledovala séria víťazstiev patriacich hitu Anti-Hero. V hlavnej kategórii Video roka, a tiež v technických kategóriách Najlepšia kamera, Najlepšie vizuálne efekty, Najlepšia réžia.

Vďaka víťazstvu v kategórii Video roka sa 33-ročná speváčka zapísala do histórie MTV VMA. Stala sa prvou umelkyňou s takýmto počtom ocenení v danej kategórii. Prekonala tým svoj vlastný rekord, ktorý pozostával z troch víťazných trofejí. Cenu si prevzala so slovami: "Toto je neuveriteľné. Skutočnosť, že ide o ocenenie odhlasované fanúšikmi, pre mňa tak veľa znamená."

V tomto momente už bolo zrejmé, že Taylor Swift sa bezkonkurenčne stala víťazkou celej šou. K tomu sa ešte pridalo ocenenie Album roka a vyhlásenie úspešného turné Eras Tour za najlepšiu letnú šou. "Nemôžem uveriť, že to bolo pred rokom na VMA, keď som oznámila album Midnights. Všetko, čo musím dnes večer povedať, je poďakovať sa," reagovala víťazka cien v deviatich kategóriách z jedenástich nominácií.

Shakira zažiarila na pódiu dvakrát

Kým Taylor Swift nemala konkurenciu medzi nominovanými umelcami, v rámci vystúpení šou ovládla v utorok večer Shakira, ktorá sa na pódium MTV VMA vrátila po dlhých 17 rokoch. V rámci desaťminútového vystúpenia predviedla mix zostavený zo svojich najzásadnejších hitov Hips Don't Lie, Objection (Tango), Whenever, Wherever, Blackmail, Loba – She Wolf  či nedávneho virálneho hitu Shakira Bzrp Music Sessions, Vol. 53.

Kolumbijská hviezda prišla na slávnostný ceremoniál odetá v trblietavom zlatom kostýme a spoločnosť na pódiu jej robila kapela a tanečníci, s ktorými predviedla bezchybnú choreografiu, ktorou sa jej podarilo roztancovať prítomných hostí. Najväčšiu pozornosť spomedzi nich si vyslúžila, ako inak, Taylor Swift, ktorá si spievala a tancovala spolu so Shakirou. Na sociálnych sieťach sa okamžite začali šíriť nadšené reakcie. V jednej z nich sa píše: "Neuveriteľné, som bez slov. Je to jedno z najlepších vystúpení. Oveľa lepšie ako Super Bowl."

Po vystúpení si Shakira prezvala ocenenie v kategórii Vanguard Award, vďaka ktorému sa stala prvou latinsko-americkou umelkyňou či umelcom, ktorá túto trofej získala. Cena vyjadruje uznanie za jej kariéru a prínos v hudbe. "Chcem sa o toto ocenenie podeliť so svojimi fanúšikmi, ktorí ma vždy podporujú v dobrom i zlom," povedala Shakira. "Veľmi vám ďakujem, že ste mojou armádou a pomáhate mi bojovať vo všetkých mojich bitkách," ďakovala speváčka, ktorú Wyclef Jean nazval "jedinečným hlasom".

V španielčine dodala: "Toto je pre mojich ľudí. Občania Latinskej Ameriky v tejto krajine aj mimo nej, ďakujem vám, že ste ma inšpirovali a dodali mi toľko sily a vôle ísť ďalej. Ľúbim vás." Druhé ocenenie si prevzala v kategórii Najlepšia spolupráca za pieseň TQG, ktorá vznikla s Karol G

Måneskin pokorili legendy

Taylor Swift bola na nohách aj počas vystúpenia talianskej rockovej formácie Måneskin a lídrovi Damianovi Davidovi dokonca venovala vzdušný bozk, keď okolo nej prechádzal. Vystúpenie s novým singlom Honey (Are U Coming?) začal spievaním v dave, bez trička, cestou na pódium, kde sa pridal ku zvyšku kapely.
 

Že má popularita extravagantných víťazov Eurovízie 2021 prudko stúpajúcu tendenciu už nie je vecou polemiky. Po úspechu v Európe to dokazuje aj aktuálne ocenenie v rámci MTV VMA 2023. Måneskin pokorili v kategórii Najlepší rock zámorských velikánov Foo Fighters, Linkin Park, Red Hot Chili Peppers, Metallicu aj jednu z najväčších britských kapiel Muse.

Odvážny provokatívny prejav a súčasný rockový zvuk s talianskym nádychom sa stal zvláštnou zmesou príťažlivých esencií, ktoré, zdá sa, dohromady dobre fungujú. Pre Måneskin ide už o druhé ocenenie MTV VMA. Minulý rok obdržali sošku v kategórii Najlepšia alternatíva.

Ako nováčik sa v tomto ročníku presadil Ice Spice, kategóriu Hip Hop ovládla Nicky Minaj, cena za Najlepšie R&B patrí SZA. Jedinú nomináciu tento rok získala Lana Del Rey a tú sa jej podarilo premeniť vo víťazstvo v kategórii Najlepšia alternatíva, a to za skladbu Candy Necklace, ktorá vznikla v spolupráci s Jonom Batistem.

Olivia Rodrigo, ktorá mala niekoľko horúcich želiezok v ohni, sa podarilo zvíťaziť iba v kategórii Najlepší strih s videoklipom k hitu Vampire a ocenenie Kapela roka poputovala do rúk K-popovej formácie Blackpink.

Autorka: Miroslava Rabčanová (zdroj: Billboard.com, Nme.com)