Rešpektovaná hudobná a producentská dvojica prichádza s novinkou, na ktorej účinkuje domáca hudobná špička naprieč hudobnými žánrami. Na albume Piesne na dobrú noc pracovali Robert Pospiš a Martin Sillay niekoľko rokov, napokon nahrali desať piesní na ploche 41 minút. Nahrávka vychádza v ich vlastnom vydavateľstve Real Music House.

"Vždy sme boli pesničkári. Vždy sme hľadali piesne. Také, ktoré s nami budú putovať roky. Toto sú naše Piesne na dobrú noc. Naše autorské skladby sa miešajú s uspávankami, ktoré nás chytili svojou hĺbkou," objasňuje vznik nahrávky Robert Pospiš. Album Piesne na dobrú noc vychádza ako digitálny release a od dnes ho poslucháči nájdu v ponuke všetkých streamingových služieb. Začiatkom budúceho roka vyjde nahrávka aj ako LP nosič.

"Mali sme v hlavách nahrávku, ktorá by bola plná akustických nástrojov a pulzujúcich zvukov. Počet hostí sa vyvíjal postupne, až sme skončili pri najväčšom počte mien v našej diskografii. Z veľkej väčšiny ide o našich blízkych priateľov. Zvyšok tvoria osobnosti, s ktorými sme chceli spolupracovať už dlhšie a myslím si, že po tomto nahrávaní ich môžeme považovať za spriaznené duše," dodáva k očakávanej novinke Martin Sillay.

Z nahrávky pred jej vydaním postupne vydali štyri piesne – Uteká láska svetom, Spievaj mi, spievaj, Ponesiem ťa a Malý synku. Posledným zverejneným autorským singlom dvojice Robert Pospiš & Martin Sillay je však skladba List do vetra, ktorá sa objaví na poslednom albume Milana Lasicu. Pre nahrávku Básnenie zložili Pospiš a Sillay jedenásť autorských piesní na texty slovenských básnikov. S rovnakým citom pre hudbu, s akým začiatkom mesiaca pohladili duše desiatkam tisíc ľudí v poslednom diele, na ktorom Lasica pred smrťou pracoval, pristupujú aj k vlastným piesňam.

Na albume Piesne na dobrú noc sa podieľali poprední slovenskí umelci a umelkyne: sopranistka Eva Šušková, flautistka Sisa Michalidesová, harfistka Mária Kmeťková, huslista a violista Miloš Valent, violončelista Roman Harvan aj akordeonista Boris Lenko.

"V Piesňach na dobrú noc sú ukryté naše osobné príbehy. Tie láskavé ale aj tie temné. Starý svet sa stretáva s tým novým a naopak. Tak vnímame hudbu, tak vnímame umenie. Veríme, že vás naše nové skladby chytia a budete sa k nim vracať. O to totiž ide. Tak vzniká vzťah k umeniu ako takému. Piesne na dobrú noc sa rodili roky. A malo to svoj význam. Potrebovali čas," dodáva Robert Pospiš. Autorom obalu je, rovnako ako v prípade všetkých singlov nahrávky, Ján Skaličan

K spracovávaniu tradičných piesní majú Pospiš a Sillay mimoriadne blízko. Na úspešnej nahrávke Balady (2015) pracovali so slovenskými ľudovými piesňami, na albume Tales From My Diary (2014) ako súčasť zoskupenia Polajka zase s moravskými ľudovými motívmi Leoša Janáčka a tradičné motívy sa objavili aj na pocte skladateľovi Jánovi Cikkerovi s názvom Cikker 105 (2017). "Vždy sa snažíme o nový prístup. Chceli sme vytvoriť nahrávku, ktorá by fungovala ako brána k noci. Preto Piesne na dobrú noc. Naše pôvodné skladby sú pomiešané s ľudovými a vznikol tak nový hudobný svet," dopĺňa Martin Sillay.

Koncertná premiéra albumu Piesne na dobrú noc prebehne 25. novembra počas bratislavského City Sounds Festivalu v Slovenskom rozhlase. "Počas koncertnej premiéry na festivale City Sounds sa s nami predstavia hneď niekoľkí hostia z albumu. Určite nebudú chýbať Boris Lenko, Roman Harvan ani Mária Kmeťková," dodáva Pospiš. 

Prečítajte si tiež: City Sounds Festival opäť prináša do Bratislavy pestrý a kvalitný program

Vypočujte si album Piesne na dobrú noc na Bandcampe:

Hudba: Robert Pospiš & Martin Sillay
Texty: Robert Pospiš / Ľudové
Zvuk / Mix / Mastering / Hudobná produkcia: Robert Pospiš & Martin Sillay
Vydalo vydavateľstvo Real Music House v roku 2023

Robert Pospiš – spev, vokály, klávesy
Martin Sillay - gitary
Miloš Valent – husle / viola
Roman Harvan - violončelo
Boris Lenko - akordeón
Mária Kmeťková - harfa
Eva Šušková - vokál
Dominika Hanko - vokál
Katarína Ďurdinová – vokál
Sisa Michalidesová - flauta

Autor obalu a promo fotografií: Ján Skaličan

Vydanie albumu z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia. Vzniku nahrávky pomohli aj Hudobný fond, SOZA a BSK.

Zdroj: Real Music House (Hudba.sk edit)