Skupina Tublatanka má za sebou vydarený rok plný koncertov a noviniek. Veľké česko-slovenské turné 40 rockov Dobrí priatelia tour zahŕňalo 15 slovenských a 13 českých miest. Posledný koncert oslavného turné k okrúhlemu výročiu založenia skupiny odohrali Maťo Ďurinda, Juraj Topor a Peter Schlosser v stredu večer v bratislavskom MMC.

40 rokov na scéne, 12 štúdiových albumov a množstvo megahitov ako Pravda víťazí, Žeravé znamenie osudu, Láska, drž ma nad hladinou, Šlabikár, Skúsime to cez vesmír či Dnes. To je v skratke vizitka skupiny Tublatanka, ktorá tento rok ukázala, že je stále plná chuti a energie. Okrem koncertovania stihla vydať nový CD a LP album Uprostred chaosu s pätnástimi novými piesňami. Okrem toho jej vyšlo v reedícii vydavateľstva Opus prvých šesť albumov na vinylových LP platniach a CD nosičoch z osemdesiatych a deväťdesiatych rokov minulého storočia.

Najradšej má však Tublatanka stretnutia so svojimi fanúšikmi. "Odohrali sme 28 koncertov v športových halách a som rád, že máme zapálených a verných fanúšikov našej hudby. Teším sa, že pribudlo aj mnoho mladých ľudí, ktorí si nás prišli vypočuť na koncerty. Chceli sme im dať maximum na našich vyše dvojhodinových koncertoch. Som rád, že odchádzali domov spokojní a s dobrým pocitom – ako nám mnohí píšu. Ďakujem všetkým fanúšikom Tublatanky za dlhodobú priazeň. Naša skupina bude robiť hudbu ďalej a do budúcnosti máme mnoho plánov, na ktoré sa tešíme," sľubuje Maťo Ďurinda

Tublatanka, 40 rockov Dobrí priatelia tour 2023 Zdroj: Milan Šútor

Z nového albumu predstavila kapela ešte pred jeho vydaním single Na životoch všetkých záleží, Dobrí priatelia a Uprostred chaosu. Po odohratí úspešných koncertov chce upriamiť pozornosť na pieseň Rieka života, ktorá predstavuje zrelú tvár kapely v pokojnejšom tempe, ktoré sa hodí k tomuto obdobiu. Skladbu sprevádza videoklip zachytávajúci atmosféru vystúpení na turné. Hudbu k melodickej rockovej balade zložil basový gitarista Juraj Topor a text k piesni napísala manželka Maťa Ďurindu, Mirka Ďurindová

Pôvodne inštrumentálna skladba

"Zaujímavosťou na tejto piesni je, že to bola pôvodne inštrumentálna skladba bez spevu, ktorej krásna melódia bola hraná na gitare. Mne sa tá Ďurova inštrumentálka veľmi páčila a cítil som, že ju túžim mať v spievanej podobe s citlivým lyrickým textom. A tak som prehovoril Ďura Topora, aby sme z nej spravili spievanú pesničku a zaradili ju na nový album Uprostred chaosu," spomína Maťo Ďurinda. 

Pieseň Rieka života aj celý nový album Uprostred chaosu je dostupný na všetkých streamovacích platformách ako Spotify, Tidal, Apple Music a ďalších.

Redakciu Hudba.sk informovala PR manažérka Nora Krchňáková. Správu sme upravili.