Keď dostal v roku 2020 frontman Kasabian Tom Meighan vyhadzov zo svojej domovskej skupiny, jej osud bol nejasný. O dva roky neskôr známa britská indie-rocková skupina predstavila nový materiál na albume The Alchemist's Euphoria. Zjavná zmena nastala nielen v štýle hudby ale aj v personálnom zložení. Gitarista Sergio Pizzorno sa stal novým frontmanom.

Práve táto zmena rozdelila fanúšikov na dva tábory. Zatiaľ čo jedna strana je s Pizzornom spokojná a oceňuje jeho dravosť na pódiu, druhá nových Kasabian odstavila na vedľajšiu koľaj pod heslom "No Tom No Party". Aktuálny singel Call nemá s pôvodnou tvorbou kapely poločné takmer nič. Ide skôr o tanečnú skladbu s výrazným beatom a väčšou dávkou elektroniky.

Skladba sama o sebe nie je zlá a pre časť poslucháčov môže byť príjemným prekvapením, problém však je, že nová tvorba je stále vydávaná pod značkou Kasabian. Mnohí fanúšikovia sa zhodujú na tom, že po tom, ako Sergio Pizzorno obsadil post frontmana, mala nastať aj zmena názvu skupiny. I keď ide o maličkosť, mohlo to pomôcť k lepšiemu prijatiu ich novej tvorby.

Sám Pizzorno už v minulosti koketoval so sólovou tvorbou pod názvom The S.L.P., a práve tvorba z čias tohto projektu je oveľa podobnejšia súčasnej tvorbe Kasabian. Naopak, Tom Meighan sa minulý rok postaral o príjemné prekvapenie v podobe svojho debutového sólového albumu The Reckoning, ktorý sa k tvorbe pôvodných Kasabian približuje viac ako súčasná tvorba jeho bývalých spoluhráčov.

Kasabian a ich novú tvorbu však netreba zatracovať. Pre fanúšikov elektronickejšieho rocku môže byť smerovanie naznačené singlom Call vítané. No keďže prvá ochutnávka s názvom Algorithms znela úplne inak, nie je isté, aký zvuk bude prevažovať na samotnom albume Happenings. Na odpoveď si fanúšikovia budú musieť počkať do 5. júla.

Autor: Timotej Opálek

Súvisiaci interpreti: Kasabian