Po špičkách je názov piesne, ku ktorej kapela Kate Evans nedávno zverejnila svoj nový videoklip. Po poslednom videu k piesni Káva sa tentokrát rozhodla pre animovanú podobu.

Za jeho vznikom stojí mladá umelkyňa Júlia Sofia Hadbavná, ktorú v súčasnosti najviac oslovuje práve digitálna tvorba. Podľa nej prináša veľkú škálu možností. Miluje farby a hravosť, a tie sa snažila premietnuť do vizuálnej podoby piesne a vytvoriť tak niečo, čo by prinieslo radosť a pohodu pri počúvaní.

Skladba bola nahrávaná v DomCheck Recording Studio v Košiciach, o mix a master sa postaral Róbert "Bobo" Tkáč. Autorom textu je Roman Jakub. Hudbu zložila speváčka Evka Hájková, ktorá hovorí: "Pieseň je o zrode ženy, ktorá sa má rada taká, aká je. Niekedy nesmelá, inokedy zas živelná a občas túžiaca po romantike."

Práve speváčka Evka spolu s gitaristkou Katkou Pončákovou stoja za vznikom celej kapely. V roku 2021 sa po dlhšom hraní vo dvojici rozhodli prizvať si do projektu aj ďalších muzikantov. Pridala sa k nim mladá klavíristka Saška Ivasenková a už skúsení muzikanti z viacerých projektov Matej Bobrik na basgitaru a Martin Lechman na bicie. Idea bola odohrať pár koncertov a potom znova hrávať ako duo. Atmosféra v kapele sa však všetkým páčila, a tak sa rozhodli pokračovať.

Žánrovo sa ich tvorba prikláňa k folku a popu, ale nebránia sa zabrdnúť aj do iných žánrov. Spievajú prevažne v slovenčine, no pár piesní majú aj v anglickom jazyku. Od svojho vzniku stihli štúdiovo nahrať už päť piesní a odohrať viacero koncertov a festivalov. Účinkovali tiež na minulom ročníku festivalu Lodenica. Momentálne majú od koncertovania krátku pauzu, keďže gitaristke Katke sa pred troma mesiacmi narodila dcérka. V štúdiu sú však rozpracované ďalšie štyri piesne, ktoré by chceli postupne dokončiť a zverejniť. V budúcnosti by radi vydali všetky piesne aj na albume.

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytli členovia kapely Kate Evans.