Do našich kín príde pocta talentu, sile a úprimnosti legendárnej speváčky Amy Winehouse

Amy Winehouse

Do kín príde film o Amy Winehouse (Zdroj: CinemArt SK)

#Bola jedným z najväčších speváckych talentov 21. storočia. Mohla dokázať neuveriteľné veci. Ale nestihla to. Vo filme Back To Black zažiješ krátky, ale o to intenzívnejší životný príbeh Amy Winehouse mapujúci obdobie tvorby albumu Back To Black. Do kín prichádza už 16 mája. Život a kariéru Amy Winehouse (Marisa Abel) zásadne ovplyvnili dvaja ľudia. Prvou bola jej babička Cynthia (Leslie Manville), svojrázna, oduševnená a originálna žena, ktorá jej odovzdala svoju živočíšnu povahu, lásku k džezu, túžbu ísť vždy svojou cestou a nerobiť kompromisy.

Druhým človekom bol jej priateľ Blake (Jack O’Connell), život s ktorým bol ako jazda na šialenej horskej dráhe, počas ktorej Amy prepadla viacerým závislostiam. Paradoxne, v najťažšom období svojho života, keď prišla o obe tieto opory (jej stará mama zomrela na rakovinu pľúc a s Blakeom sa rozišli), nahrala svoj zásadný album Back To Black, ktorý patrí k tomu najlepšiemu, čo v hudbe 21. storočia dodnes vzniklo. Amy sa vďaka nemu stala superhviezdou a dala sa opäť dokopy s Blakeom. Ale celosvetová pozornosť, ktorej sa jej dostávalo, nemala u tohto možno až príliš krehkého dievčaťa šancu, hoci sa o to snažila a takmer sa jej to podarilo.

Pravda o jej živote

“Chcela som Amyin príbeh natočiť z jej pohľadu. Jediná pravda o jej živote sa skrýva v jej piesňach. Preto som sa rozhodla vyrozprávať príbeh jej slovami, v jej textoch. V nich sa vyznáva zo svojej lásky, bolesti, zo svojich sklamaní. Sú plné hlbokých emócií a neraz aj drsného humoru,” hovorí režisérka Sam Taylor-Johnson. Album Back To Black získal päť cien Grammy, predalo sa z neho viac ako 16 miliónov kópií a vo filme zaznejú jeho zásadné piesne vrátane Rehab, Love is a Losing Game a titulnej skladby „Back To Black“.

👉 MOHLO BY ŤA ZAUJÍMAŤ:
Spýtali sme sa umelej inteligencie: Akú muziku by dnes vydával Tupac, keby žil?

Silná pocta talentu

Film Back To Black vykresľuje živý, pulzujúci obraz ulíc Camdenu, ktoré nazývala svojím domovom. Zachytýva jej boje s celosvetovou slávou, vzdáva hold Amyinmu umeniu, vtipu a úprimnosti a zároveň sa snaží pochopiť jej démonov. Neúprosný pohľad na súčasnú mašinériu celebrít a silná pocta talentu, ktorý sa objaví len raz za dlhú dobu.

„Zdalo sa mi, že sa pridala k tej skupine žien, ktoré sa spomínajú viac pre ich skorú smrť než pre ich talent,“ vysvetľuje producentka Alison Owen, ktorá chcela bojovať aj proti fetišizovaniu tragického odchodu hviezd v 27 rokoch, tzv. “Klubu 27”. „Ľudia takmer zabúdajú, akými veľkými umelcami sú. Veľmi mi záležalo na tom, aby sa to v prípade Amy nestalo a aby sa na ňu spomínalo ako na jednu z najinšpiratívnejších umelkýň 21. storočia.“

Režisérka Sam Taylor-Johnson sa pri písaní scenára spojila so scenáristom Mattom Greenhalghom a na natáčaní spolupracovala s prevažne ženským štábom, vrátane kameramanky Polly Morgan, produkčnej Sarah Greenwood, scénografky Katie Spencer, kostymérky PC Williams a vlasovej a make up artistky Pety Dunstall. „Jednoducho sme cítili, že je to veľmi silné prostredie na rozprávanie príbehu o takej mocnej sile ženy, ktorú akoby sme všetky podporovali,“ povedala Taylor-Johnson. „Samina vízia filmu bola veľmi intímna – naozaj chcela, aby ľudia pochopili, kto bola Amy ako človek,“ dodala kameramanka Morgan, ktorá sa pri použití detailných záberov vo filme inšpirovala filmami francúzskej novej vlny, ako napríklad Breathless z roku 1960.

Ďalšou mimoriadne dôležitou ženou v tíme bola herečka, ktorá samotnú Amy stvárnila. Nájsť ju bola obrovská výzva. Kastingová agentka Nina Goldová zredukovala stovky uchádzačiek na osem žien, ktoré sa zúčastnili jednodňového castingu. „Sedem prišlo oblečených ako Amy a Marisa prišla oblečená ako Marisa, ale Marisa bola jediná, ktorá keď sa pozrela do kamery, bola Amy,“ spomína režisérka Taylor-Johnson. „Našla vo svojej duši niečo, čo skutočne odrážalo to, kto bola Amy. Taký moment je pre režisérov ako zlatý prach…”

Okrem Marisy vo filme uvidíš aj Eddieho Marsana, Jacka O´Connella, Lesley Manville, Ansua Kabiau, Bronsona Webba a ďalších. Životopisnú drámu Back To Black prináša do slovenských kín distribučná spoločnosť CinemArt SK už 16. mája.

👉 MOHLO BY ŤA ZAUJÍMAŤ:
THROWBACK Časy slovenského Wu-Tang Clanu: Toto bolo Gramo Rokkaz, ty k...!

Sleduj nás aj na Instagrame

Zdroj: CinemArt SK
Odporúčame