Jedna z legiend slovenského jazzu, Jozef "Dodo" Šošoka, dnes vo veku 65 rokov podľahla zákernej chorobe. Fenomenálny sólový hráč na bicie a perskusie bojoval s rakovinou od júna tohto roka - nádor na mozgu uňho objavili lekári v Národnom onkologickom ústave v Bratislave.

Začiatkom novembra bol po náhlom zhoršení zdravotného stavu hospitalizovaný v trnavskej fakultnej nemocnici. O jeho smrti dnes informovala webová stránka Piešťanského týždňa. Napriek tomu, že Dodo Šošoka bol svetovým hudobníkom, bolo to práve mesto Piešťany, ktoré sa vďaka nemu stalo jednou z bášt slovenského jazzu.

V miestnej Jazz Art Gallery vďaka nemu vystúpilo viacero významných osobností svetového jazzu a založil aj festival International Jazz Piešťany. Nielen preto sa Jozef "Dodo" Šošoka stal v roku 2006 kultúrnou osobnosťou mesta Piešťany.

Jeho meno bolo úzko spojené s hudbou, ktorú miloval, a za štyri desaťročia na scéne si ako sólista na bicie a perkusie získal množstvo priaznivcov doma i v zahraničí. Medzi nimi sú aj mnohé hviezdy, ktoré s obľubou spájal na koncertných pódiách či v štúdiu.

"Vždy ma inšpirovalo a priťahovalo vymyslieť projekt a predstaviť si hudobníkov, ktorých by som chcel spojiť dohromady. Najťažšie je však urobiť základný plán, teda prísť na nejakú myšlienku." - tak znelo Šošokove motto, ktoré sa mu počas úspešnej kariéry viackrát podarilo naplniť.

Svoje posledné nezabudnuteľné vystúpenia odohral v marci tohto roka, kedy predstavil svoj unikátny projekt s názvom "Drums and Percussion Acoustic Music". Výnimočný autor a interpret v jednej osobe vtedy priznal, že tento projekt pripravoval a tvoril viac ako dvadsať rokov. Jeho súčasťou bola aj originálna zbierka bicích nástrojov z celého sveta zaradená do Dodových vlastných kompozícií.

Zdroj: Piestanskytyzden.sk, Osobnosti.sk
Foto: archív