Najväčší slovenský festival postupne zverejňuje mená hviezd svojho 13. ročníka. Po dvoch rokoch sa na vojenské letisko pri Trenčíne vracia britská formácia Basement Jaxx, ktorá bude po prvýkrát v histórii festivalu zahraničným headlinerom už vo štvrtok 16. júla. Pohoda sa teda "natiahne" na tri dni a aj počas tých ďalších dvoch sa máme na čo tešiť.

Medzi potvrdenými menami tohtoročného lineupu je už od decembra slovenská art-rocková legenda Collegium Musicum. Marián Varga, ktorý bol v posledných rokoch na Pohode rezidentom, si tentokrát so sebou privezie aj Fedora Freša a Fera Grigláka. Ich účasť na Bažant Pohode je jedným z prvých potvrdených koncertov zostavy, ktorá síce svoj posledný album vydala pred 12 rokmi, no jej hudba je nadčasová.

Jedným z ťahákov trinásteho ročníka bude určite aj mladá britská kapela, ktorá sa okrem podivného názvu vyznačuje aj invenčným spojením elektroniky a punku - Does It Offend You, Yeah?. Vďaka vydarenému debutu 'You Have No Idea What You're Getting Yourself Into' sa v minulom roku spoločne s Foals, MGMT a Santogold radia medzi najúspešnejších alternatívnych interpretov roka na iTunes. Spevák a basgitarista James Rushent je navyše koproducentom nových singlov kultových The Prodigy - 'Invaders Must Die' a 'Omen'.

Punkovú priamočiarosť v kombinácii s prvkami hardcoreu a indie popu na Pohodu prinesie ďalšia kapela s krkolomným názvom - Dananananaykroyd. Šestica z Glasgowa vydá svoj debutový album 'Hey Everyone!' 8. apríla 2009. Citeľný vplyv punku možno počuť aj tvorbe electro-popovej formácie The Whip. Štvorka z Manchestru, ktorej našľapaná rytmika stojí na výkonoch pôvabnej bubeníčky Lil Fee, debutovala minulý rok albumom 'X Marks Destination' vydaným na značke Southern Fried Records. Za ich kvalitu teda ručí hviezda minuloročnej Pohody, Fatboy Slim.

O tom, že kvalitný electro pop sa robí aj u nás, vás presvedčí aktuálny vížaz poslucháčskej ankety Radio_Head Awards za najlepší album roka 2008 - Noisecut. O niečo menej tradičné spojenie folkových pesničiek a sveta elektroniky prinesie na Pohodu experimentálna formácia Tunng. Šesťčlenná kapela má na konte tri albumy a úspešné cover verzie songov od Bloc Party či Tima Buckleyho. V marci tohto roka vyrazí na jedinečné spoločné turné s africkou kapelou Tinariwen, ktorá sa na Pohode predstavila minulý rok.

Hravo a s humorom spája elektroniku so živou hudbou aj írsky blázon Richie Egan alias Jape. Na Pohode by mal okrem tradične vtipného a hudobne zaujímavého vystúpenia ukázať aj "mimoriadne vkusné fúzy", ktoré si vraj nechá narásť špeciálne pre toto vystúpenie. Kým Jape bol vôbec prvým oficiálne potvrdeným umelcom tohtoročného lineupu, drum&bassový DJ a producent High Contrast je jedným z jeho najnovších prírastkov. Zástupca labelu Hospital ale aj vlastnej značky The Contrast poteší najmä priaznivcov melodického drum&bassu.

O tom, že Pohoda nie je len o elektronike a jej všakovakých kombináciách s inými žánrami poľahky presvedčí avantgardné zoskupenie Death Sentence: Panda!. Trio zo San Francisca predvedie poriadne hlučné "pesničky" pripomínajúce československý underground 80-tych rokov. Kvíliaci klarinet, cinkajúci xylofón, úderné bicie a dievčenský krik potešia najmä milovníkov hudobných dobrodružstiev. Neprehliadnuteľnou bude určite aj nórska alternatívna kapela Hurra Torpedo. V jej prípade alternatíva naberá úplne nové rozmery - bláznivé trio totiž namiesto klasických hudobných nástrojov na značnú časť svojho hudobného prejavu využíva kuchynské náradie a spotrebiče. Existuje vôbec niekto, kto by nepoznal toto video?

Bristolská garage rocková kapela The She Creatures bude síce o niečo menej hlučná ako predchádzajúce dve formácie, no štvoricu hudobníčok s výzorom stredoškoláčok zo sci-fi filmu spred 40 rokov na pódiu určite neprehliadnete. Ich príjemný mix rocku, soulu a alternatívneho popu si môžu návštevníci Bažant Pohody vychutnať v piatok 17. júla. Na najväčší slovenský festival zavíta aj dánska diva so zamatovým hlasom - Kira. Na festivale mala vystúpiť už minulý rok, no ponuka na koncertovanie s Trickym sa neodmieta. Slovenským fanúšikom to vynahradí tento rok - môžeme sa tešiť na kvalitný alternatívny pop. Ten predvedie aj dvanásťčlenný kanadský projekt The Burning Hell, ktorý spája melodramatické pop songy s bohatým inštrumentálnym dedičstvom tradičného folku a country. Organizátori Pohody sľubujú v ich podaní spontánny hudobný prejav v podaní pohodových ľudí, výborné texty a úžasný kontakt s publikom.

Folkové pesničky prinesie v tretí júlový víkend do Trenčína aj česká legenda Vlasta Třešňák, ktorý je jednou zo zásadných postáv českého folku. Člen folkového združenia Šafrán, známy vďaka svojmu expresívnemu prejavu, odohrá v piatok 17. júla na Pohode koncert plný poctivej hudby so silnými textami. Rovnako veľkou legendou, aj keď z úplne iného sveta, je aj senegalská hudobná perla Orchestra Baobab. Afrokubánska hudba zmiešaná s kreolskou melodikou, rumba a mix rôznych senegalských štýlov - skrátka, world music na Pohode nesmie chýbať.

Vstupenky na Bažant Pohodu 2009 sú v predaji v sieti Ticketportal za aktuálnu cenu 49 Eur (1476,17 Sk). Bližšie informácie o festivale ako aj priebežne aktualizovaný lineup nájdete na stránke www.pohodafestival.sk.

Súvisiaci interpreti: Basement Jaxx, Collegium Musicum, High Contrast, Noisecut