Cesty dvojice James Lavelle a Richard File, ktorí tvorili základ britského elektro-alternatívneho projektu s názvom UNKLE, sa po 10 rokoch rozchádzajú. UNKLE tak opäť nadobudne novú podobu, keď Richarda, ktorý sa rozhodol naplno venovať inému hudobnému projektu, nahradí skúsený hudobník a vokalista Joel Cadbury.

Formácia UNKLE vydala za posledných 10 rokov tri albumy a každý bol pomerne výrazne odlišný od predošlého. Pravdepodobne to tak bude aj pri ďalšom albume, pretože jediným členom, ktorý v projekte zotrval až do dnes, je James Lavelle. Jeho dlhoročný partner Richard File sa v týchto dňoch rozhodol UNKLE opustiť, aby sa mohol naplno venovať svojmu novému hudobnému telesu s názvom We Fell To Earth, s ktorým momentálne pracuje na debutovej platni.

Meno Jamesa Lavellea sa však bude s projektom UNKLE spájať i naďalej. Náhradou za Richarda sa stane spevák a multi-inštrumentalista Joel Cadbury z londýnskej alternatívnej kapely South. Dvojica sa po prvý krát spoločne predvedie na austrálskych pódiách, kde od 20. januára do 3. februára na siedmych koncertoch predstaví posledný album UNKLE - 'War Stories'.

Undergroundový projekt UNKLE sa presadil v roku 1998 hneď svojím debutovým albumom 'Psyence Fiction'. V tom čase tvoril jadro výnimočnej zostavy aj DJ Shadow. Na debute spolupracovali s hviezdnymi vokalistami ako Thom Yorke (Radiohead; v známej skladbe 'Rabbit In Your Headlights'), Mike D (Beastie Boys), Kool G. Rap, Jason Newsted (Metallica), Badly Drawn Boy a Richard Ashcroft (The Verve).

Po turné k tomuto albumu zostavu opustil DJ Shadow a nahradili ho turntablisti zo Scratch Perverts, ktorý album zvukovo "rozobrali" a znovu dávali dohromady naživo na gramofónoch počas vystúpení v roku 1999. Ešte predtým sa však do tohto unikátneho downtempového projektu zapojil aj Richard File, ktorý sa stal v roku 2003 spoločne s Lavellem hlavným ideológom druhého štúdiového albumu 'Never, Never Land'. Na ňom sa opäť objavili známi vokalisti ako Ian Brown, Josh Homme (Queens of the Stone Age), Robert '3D' Del Naja (Massive Attack) a "Mani" (The Stone Roses, Primal Scream).

Tretí album projektu UNKLE s názvom 'War Stories' vyšiel v lete 2007. Hosťovali na ňom speváci z predchádzajúceho albumu 3D a Josh Homme ale aj "nováčikovia" Gavin Clark a Ian Astbury, s ktorým vznikla jedna z najlepších skladieb albumu 'Burn My Shadow'. Tento album je rozhodne najrockovejší zo všetkých albumov UNKLE. Je v ňom však stále cítiť originálne vplyvu hip-hopu a elektroniky 90. rokov.

Odchod Richarda Filea z UNKLE je veľkou zmenou a tak bude zaujímavé sledovať, kam sa bude zvuk tohto legendárneho projektu ďalej uberať.

Zdroj: Unkle.com, Undercover.com.au, wikipedia.org