Kto by si nepamätal bratské trio Hanson a ich obrovský hit 'MMMBop', ktorý v roku 1997 ovládol rebríčky po celom svete? Z ich prvého komerčného albumu 'Middle of Nowhere', ktorý vyšiel na major labeli Universal Music, sa na celom svete predalo viac než 10 miliónov kópií. Najmladší z bratov, Zac, mal v čase ich úspešného debutu len 11 rokov.

Ešte v tom istom roku stihli vydať vianočný album 'Snowed In'. Ich treťou a zároveň aj poslednou dlhohrajúcou platňou v ére spolupráce s veľkým vydavateľstvom bol album 'This Time Around', ktorý sa na trhu objavil v roku 2000. Po jeho vydaní však vydavateľstvo kvôli slabému predaju odmietlo financovať ich turné, šnúru koncertov v lete a na jeseň 2000 si zabezpečili z vlastných prostriedkov.

V nasledujúcich mesiacoch sa ich nezhody s Universalom ešte vyhrotili - producenti totiž ich hudbu, uberajúcu sa čoraz viac smerom k nezávislému rocku, odsudzovali ako trhovo nepredajný produkt a údajne zamietli vyše 80 skladieb, ktoré im kapela priniesla na stôl. Hansonovci sa však napriek facke od hudobného priemyslu nevzdali a založili si vlastné nezávislé vydavateľstvo 3CG Records (3 Car Garage Records - podľa trojgaráže, v ktorej od malička spoločne cvičili).

V roku 2004 na ňom vydali album 'Underneath', ktorý debutoval na čele rebríčka Billboard Independent Album Chart a na 25. mieste celkového albumového rebríčka Billboard 200, čím sa stal jedným z najúspešnejších nezávislých albumov v histórii. Svoj druhý štúdiový album 'The Walk' vydali minulý rok, momentálne koncertujú v rámci turné na jeho podporu.

A ako znie súčasná tvorba Hanson? Trochu Jamesa Blunta, trochu Bon Jovi, trochu Travis, trochu Keane,... na koncertoch dokážu prekvapiť covermi rockových legiend ako The Police či Rolling Stones. No stále sú to tí istí bratia Isaac, Taylor a Zac Hansonovci. Akurát trochu starší, ostrieľanejší a nezávislejší. Posúďte sami.


Hanson - 'Go'

A prečo s veľkým srdcom? Svoj singel 'Great Divide' z posledného albumu 'The Walk' vydali v decembri 2006 exkluzívne na iTunes a všetok zisk z jeho predaja je venovaný na výskum a prevenciu proti AIDS v Afrike. Vzniklo k nemu aj nasledovné promo video.


Hanson - 'Great Divide'

A na záver chuťovka - niekdajšia detská popová kapela hrá poctivý rock'n'roll v skladbe 'The Ugly Truth'.


Hanson - 'The Ugly Truth'

Zdroj: Youtube.com, wikipedia.org
Foto: Hanson.net