Festival Bažant Pohoda doplnil 4 zaujímavé mená do skladačky 19. ročníka

Festival Bažant Pohoda doplnil 4 zaujímavé mená do skladačky 19. ročníka

Jemná a čistá hudba sestier Ibeyi, v kontraste k drsne-špinavému prístupu v podaní Fat White Family; silne pohybové záležitosti v zmysle skákania na ťažkú dobu pod údermi rockerov Turbowolf, alebo severoamerická klubová tanečná hudba a karibské RnB, ktoré vo svojich setoch spája Kaytranada.

Keď vznikla Pohoda, Kaytranada nemal ani 5 rokov. Dnes má na Soundcloude vyše 300 tisíc followerov, jeho remixy a sety videli milióny ľudí na YouTube, spolupracuje s producentmi ako Rick Rubin… Kaytranada sa narodil v hlavnom meste Haiti Port-au-Prince. Krátko na to sa s rodinou presťahoval do kanadského Montrealu, kde sa stal „princom" miestnej klubovej scény. Remixy skladieb od Janet Jackson, Flume, Disclosure, Beyonce, TLC atď., z neho spravili prominentného hosťa najvychytenejších tanečných domov v Severnej Amerike, Austrálii a Európe.

V hudbe spája haitský temperament a puntičkársku štúdiovú prácu so zvukom severských národov. Výsledok? Kým v Kanade sa v priemere „tlačí" 3,41 človeka na kilometri štvorcovom, na párty, kde mixuje Kaytranada, rovnaký počet ľudí tancuje na štvorcovom metri. Ak vám už teraz zdravá dávka funky-basových liniek trhá nohou a plecami, no obávate sa „plnky“, nemusíte. Kaytranadu sme pozvali na miesto, kde sa všetci pomestia úplne v Pohode.

Video: Kaytranada - At All

Ibeyi, francúzsko-kubánske dvojičky Naomi a Lisa Diaz, ponúkajú dvojnásobný estetický zážitok: krásnu hudbu v podaní krásnych žien. Naomi sa v rámci dvojice stará o rytmicko-vášnivú zložku. Harmonický sprievod a soulovú atmosféru dodáva skladbám klaviristka Lisa.

Melódiu a výraznú farbu vytvárajú obe sestry najpôvabnejším nástrojom – svojím hlasom. 16. februára im vyšiel debutový album, ktorý im fakt vyšiel. Britský iTunes ich zaradil do výberu týždňa.

Video: Ibeyi - River

Od skupiny Fat White Family môžete s istotou očakávať, že sa nezachovajú podľa očakávaní. Podľa Magazínu Pitchfork je neporiadok v ich tvorbe dôležitou funkciou, a dodáva, že sú tak nefalšovane skazení, ako naznačujú ich nahrávky a vystúpenia. Na konte majú zatiaľ LP Champagne Holocaust a EP Wet Hot Beef. Chytľavé linky a rytmy, ktoré nejdú z hlavy, v kombinácii s trochou špiny a nehanebnosti.

Britskí rockeri Turbowolf prinútia svojich fanúšikov skákať a nedajú im vydýchnuť, kým nezídu z pódia. Turbowolf sa na koncertoch menia na banské perpetum mobile, ktoré z publika vydoluje viac kilojoulov než Tour de France. V roku 2011 im vyšiel debut s názvom Turbowolf. Magazín Artrocker mu dal 5 hviezdičiek z piatich a označil ho za fascinujúci. Ich druhý album Two Hands vyjde 6. apríla.

Video: Turbowolf - Rabbits Foot

Na devätnásty ročník festivalu sa už predalo vyše 8 000 permanentiek. V predaji sú permanentky za 89 €, vstupenky pre držiteľov preukazov ZŤP a ZŤP-S či lístky na parkovanie pre osobné automobily aj karavany.

Potvrdení účinkujúci: Björk, Einstürzende Neubauten, Roni Size Reprazent, Kaytranada, Young Fathers, Les Ambassadeurs, Eagles of Death Metal, Tom Vek, Tiken Jah Fakoly, Ibeyi, Omar Souleyman, Turbowolf, Kuenta i Tambu, Heymoonshaker, Fat White Family, Dÿse, Too Many Zooz, Fufanu, Bo Ningen, Monikino Kino, Vlasta Popić, Erotic Market, OFF!, Repetitor.

Značky: Festivaly