Prvý minaret na Slovensku ukážu na Pohode. Má spájať a nie rozdeľovať
10.6.2016 15:30

Prvý minaret na Slovensku ukážu na Pohode. Má spájať a nie rozdeľovať

Uložiť článok
Súčasťou festivalu Pohoda v Trenčíne bude aj minaret. Rannú sútru z koránu tam čítali už v minulosti.

EURO 2016: Aktuálne správy, tabuľky, výsledky, štatistiky a online prenosy >>

Na známom hudobnom festivale Pohoda, ktorý sa o mesiac uskutoční na Letisku Trenčín, postavia prvý minaret na Slovensku. Jeden z organizátorov festivalu Anton Repka pre Aktuality.sk uviedol, že nejde o náboženskú, ale umeleckú inštaláciu. Pôjde o šesťmetrovú konštrukciu z dreva, ktorá bude v noci zvýraznená svetelnými bodmi.

Autori návrhu minaretu, ktorý zvíťazil na jednej z festivalových súťaží, sú Marko Barvičák, Viliam Ondo, Patrik Olejňák a Peter Galdík. Dúfajú, že v ľuďoch zarezonuje ako symbol otvorenej spoločnosti ako aj solidarity vo svetle udalostí spojených s utečeneckou krízou.

Ranné čítanie z koránu aj spev rabína

Festival je známy tým, že svojim účastníkom ponúka aj možnosti praktizovať svoju vieru. Každoročne sú jeho súčasťou ekumenické bohoslužby. V minulosti ich slúžil aj zosnulý katolícky kňaz a bývalý politický väzeň Anton Srholec , evanjelická farárka Anna Polcková či kazateľ Cirkvi bratskej Daniel Pastirčák.

„Súčasťou kresťanských bohoslužieb bolo aj čítanie z rannej sútry z koránu, či spev rabína,“ hovorí Repka s tým, že majú aj židovský stan Shalom Chaverim. „Z vlastnej skúsenosti s hudobníkmi z moslimských krajín vieme, ako si vážia hudobné festivaly a možnosť slobodne hrať hudbu.“

Vedúci komunikácie Pohody priznáva, že organizátori festivalu sa už stretli s prvými negatívnymi reakciami v tom zmysle, že propagujú násilnícku ideológiu. „My nepropagujeme náboženstvo, my toto dielo nevysväcujeme,“ zdôrazňuje.

4fotky v galérii Návrh minaretu, ktorý bude súčasťou festivalu Pohoda na Letisku Trenčín v roku 2016 s nočným osvetlením Zdroj: Festival Pohoda

Minaret v Česku je desaťkrát vyšší

Oveľa vyšší minaret ako bude stáť na Pohode, sa už po stáročia vypína v českých Ledniciach, neďaleko hraníc so Slovenskom. Má 62 metrov a ide vôbec o najvyššiu podobnú stavbu mimo moslimských krajín.

Umeleckú inštaláciu v Trenčíne je podľa Repku potrebné chápať v pôvodnom význame slova minaret, teda ako maják. „Má vyjadrovať nádej a solidaritu. Autori negatívnych reakcií zrejme celkom nepochopili, alebo nechceli pochopiť, náš zámer, ktorým rozhodne nie je propagácia násilia, ale práve poukázanie na jeho obete a vyvolanie diskusie.“

Je presvedčený, že predsudky nepomáhajú ničomu a nikomu. Tvrdí, že nádherný lednický minaret navštívil s manželkou a kamarátmi pred dvomi rokmi. „Oproti tomu nášmu je desaťkrát vyšší, tisíckrát ťažší a namiesto kontroverzií a nadávok, prináša miestnym profit a množstvo turistov.“

Stavba, ktorá má spájať a nie rozdeľovať

Repka dodáva, že nie všetky reakcie sú negatívne. Pozitívnu odozvu majú od mnohých návštevníkov, novinárov, neziskových organizácií i od dobrovoľníkov, ktorí sa stretli s ľuďmi na úteku. Priaznivo sa o minarete vyjadrujú aj členovia moslimskej komunity na Slovensku.

„Možno som na náboženstve niečo nepochopil správne, no pokiaľ viem, tak základom kresťanskej viery je láska, ktorá sa nemá prejavovať slovami, ale konkrétnymi skutkami voči ľuďom,“ hovorí muž, ktorý sa otvorene nebojí prihlásiť ku svojmu kresťanstvu. Je presvedčený o tom, že stavba minaretu sa s jeho vierou nijako nebije.

„Ak kresťan skutočne verí v Boha, ktorý stvoril svet, môže takého Boha ohroziť šesťmetrová socha?“ pýta sa.  Kladie tiež otázku: „Na čom je postavená kresťanská kultúra či viera, ak ju ohrozujú symbolické stavby a ľudia na úteku?“ Dodáva, že organizátori Pohody nehľadajú medzi ľuďmi hodnoty, ktoré sa medzi sebou bijú a rozdeľujú, ale tie, ktoré spájajú.

4fotky v galérii Návrh minaretu, ktorý bude súčasťou festivalu Pohoda na Letisku Trenčín v roku 2016 Zdroj: Festival Pohoda

20. ročník Pohody aj s utajenými koncertmi

Festival Pohoda na Slovensku bude konať už po 20. raz. Predstavia sa na ňom hviezdy ako The Prodigy, PJ Harvey, Sigur Rós, Gogol Bordello, James Blake, Parov Stelar či Jana Kirschner a David Koller. Chýbať nebudú ani utajené koncerty v Kušnierik Café. Repka kvôli „utajeniu“ nechcel ich interpretov bližšie špecifikovať.

Uviedol len, že na malom pódiu neohlásene zahrajú viaceré domáce kapely, ktoré mali blízko k zosnulému Jurajovi Kušnierikovi . Ten v minulosti robil moderátora festivalu a bol zodpovedný za zrod jeho literárneho programu. Spolu s hlavným organizátorom Michalom Kaščákom patril medzi najdôležitejších ľudí, ktorí stáli za Pohodou.

ČÍTAJTE VIAC O TÉME:
Festival Pohoda
Pridajte si Aktuality do svojho kanála správ Google.