Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Bol výborný v legendárnej skupine, aj ako sólista: Toto sú najväčšie hity Georgea Michaela!

George Michael Zobraziť galériu (5)
George Michael (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Z popového idolu adolescentov v 80. rokoch sa stal svetovou hviezdou. Predal vyše 100 miliónov albumov a fanúšikov po celom svete si získal precíteným hlasovým prejavom. Život elegantného britského speváka Georgea Michaela, ktorý zomrel v nedeľu v 53 rokoch, bol ale okrem hudobnej slávy pretkaný aj radom drogových a zdravotných problémov.

Autor hitov ako je Wake Me Up Before You Go Go, Club Tropicana, Faith, Careless Whisper alebo Last Christmas vydal posledný album v roku 2014. Táto kolekcia piesní nazvaná Symphonica sa v Británii stala zlatou platňou. V Českej republike vystúpil George Michael dvakrát v roku 2011. Najprv v auguste v beznádejne vypredanej Štátnej opere Praha a potom v novembri v O2 aréne. "Praha, si sakramentsky úžasná," ďakoval vtedy nadšenému publiku spevák, ktorý jednu skladbu venoval špeciálne českej metropole.

George Michael, ktorý v roku 1998 verejne odhalil svoju homosexualitu, získal za svoju tridsaťročnú dráhu rad hudobných ocenení vrátane troch Brit Awards či dvoch Grammy Awards. Jeho majetok odhadol vlani Sunday Times na 105 miliónov libier.

Do vôd šoubiznisu sa George Michael, ktorý sa narodil 25. júna 1963 v Londýne ako Georgios Kyriacos Panayiotou, vrhol už na strednej škole s kapelou The Executive. Pravú hviezdnu dráhu ale začal v dvadsiatich, keď s niekdajším spolužiakom Andrewom Ridgeleym založil duo Wham !, ktoré tryskom zamierilo na vrcholy hitparád. Ich hity ako Wake Me Up Before You Go Go alebo vianočné Last Christmas sa hrajú dodnes.

Wham! slávili obrovské úspechy, predávali platne, získali ocenenie Brit Award pre najlepšiu skupinu roka a mali za sebou úspešné svetové turné (v roku 1985 koncertovali aj v Číne). George ale poškuľoval po sólovej kariére - prvý singel Careless Whisper vydal už v roku 1984.

Začiatkom roka 1986 sa preto Wham! rozhodli v najlepšom skončiť. Na ich rozlúčkový koncert na štadióne vo Wembley v júni 1986 prišlo 80.000 smutných fanúšikov.

Talentovanejší z dvojice sa osamostatnil a mohol začať naplno rozvíjať sólovú kariéru. Po Michaelovom najúspešnejšom - debutovom - albume Faith (1987), z ktorého sa predalo cez 20 miliónov kusov, sa zrodila v roku 1990 druhá kolekcia Listen Without Prejudice, Vol. 1.

Spory a súdy s vydavateľskou spoločnosťou Sony potom zavinili, že umelec šesť rokov nevydal radovú platňu. Michael neskôr vyhlásil, že kontrakt so Sony bol pre neho doslova "hudobné otroctvo". Z područia japonského giganta ho až v roku 1995 vykúpil David Geffen z DreamWorks spolu s firmou Virgin Records. Úspech zaznamenali aj jeho platne Older (1996), Songs From The Last Century (1999) a Patience (2004).

So svojím dlhoročným partnerom Kennym Gossom sa Michael rozišiel v roku 2009 a venoval mu pesničku Where I Hope You Are.

"Vzťah s týmto mužom mi priniesol veľa zábavy a tiež veľa bolesti," povedal Michael a odkazoval tým ku Gossovej závislosti na alkohole, ktorým riešil smrť svojich rodičov, a tiež závislosti na drogách, ktoré ho priviedli do väzenia.

Viac o téme: George Michael
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu