Historicky najúspešnejšia slovenská skupina Elán v stredu na tlačovej konferencii oznámila, že pripravované koncerty, ktoré sa v júni a auguste uskutočnia na amfiteátroch v Martine, Nitre a vo Východnej, budú jej poslednými pod holým nebom. Jožo Ráž zároveň vyhlásil, že po budúcoročných oslavách polstoročnice kapely skončí s hudbou.

Návštevníkov troch letných koncertov čaká veľkolepá scéna s trojstupňovým pódiom, ktorú technici začnú stavať už tri dni pred každým vystúpením. Najmodernejšiu zvukovú techniku a vyše sto metrov projekčných plôch privezie desať plne naložených kamiónov.

Elán pripravuje na každý z koncertov zhruba dvojhodinový program. "Playlist týchto troch koncertov bude v podstate identický s tým, ktorý sme mali na minuloročnom turné Živých nás nedostanú, možno zaradíme jednu alebo dve nové pesničky, ešte uvidíme. A zaznie aj väčšina známych pesničiek z albumu Hodina slovenčiny, ktorý vyšiel síce pred vyše tridsiatimi rokmi, no máme pocit, že dnes je omnoho aktuálnejší ako kedysi," povedal na tlačovej konferencii k k blížiacemu sa turné Open Air 2017 gitarista kapely Ján Baláž.

Festivaly neznášajú, tak si spravia vlastné

Elánisti sa koncerty rozhodli poňať doslova ako malé festivaly. "Fanúšikovia sa môžu tešiť na veľký žúr. O nás je známe, že nehráme na festivaloch, my festivaly neznášame, ale toto bude taký náš vlastný festival, také stretnutie Klubu priateľov dobrej hudby," zavtipkoval Baláž.

Brány amfiteátrov sa otvoria už medzi treťou a štvrtou poobede. "Na každom z koncertov budeme mať sústavu kapiel, ktoré budú od poobedia zabávať návštevníkov. Chceme, aby si ľudia vychutnali ten čas strávený čakaním na hlavnú hviezdu, ktorá príde okolo ôsmej alebo deviatej večer. Preto sme sa vlastne rozhodli usporiadať open air turné - aby si návštevníci mohli užiť deň od popoludnia až do západu slnka," uviedol manažér kapely Michal Čimera.

Jožo Ráž: Po oslavách päťdesiatky skupiny končím s hudbou

Blížiace sa open air koncerty sú zároveň akousi predzvesťou budúcoročného jubilejného turné, na ktorom kapela oslávi 50 rokov svojho pôsobenia na hudobnej scéne. "Hráme už 49 rokov a musím povedať, že Elán má stále elán. O rok oslávime päťdesiatku, na ktorú chystáme šnúru megakoncertov, ale už naozaj nie vonku," povedal Jožo Ráž, ktorý chce po spomínanej oslave polstoročnice podľa vlastných slov zavesiť hudbu na klinec. Ako sa však domnieva, kapela jeho odchod prežije. "Elán je značka, ktorá nikdy neskončí. Pri všetkej skromnosti môžem povedať, že je nesmrteľný," uzavrel spevák.

"Sme si vedomí, že muzikanti dali podobné vyjadrenia už v minulosti a potom sa na želanie fanúšikov znova vrátili na pódiá. Už teraz vieme, že po oslavách 50 rokov Elánu v roku 2018 sa kapela minimálne na dva roky odmlčí. Čo však bude po roku 2020 zatiaľ nikto nevie," povedal Vladimír Moško z manažérskej agentúry Elánu MC production. Isté je, že k okrúhlemu výročiu skupiny plánuje Elán vydať nový album. "Mal by vyjsť na jar 2018, dva single z neho pustíme už skôr," prezradil Jožo Ráž.

Termíny turné Živých nás nedostanú - Open Air 2017:

10. júna - Amfiteáter Martin
24. júna - Amfiteáter pod Zoborom, Nitra
28. augusta - Amfiteáter Východná

Skupina Elán vznikla v roku 1968. Vydala štrnásť štúdiových albumov, päť anglických albumov a mnoho kompilácií. Za predaj svojich nosičov získala 25 platinových platní, odohrala koncert na Letnej v Prahe pred 80-tisíc fanúšikmi a v roku 2007 vypredala aj slávnu Carnegie Hall v New Yorku.

Pilierom kapely je trio Jožo Ráž (spev, basgitara), Jano Baláž (spev, gitara) a Vašo Patejdl (klávesy, spev), ktorí spoločne skladajú piesne. V súčasnosti spolu s nimi koncertnú zostavu tvoria Peter Farnbauer (gitara, spev), Ľubo Horňák (klávesy), Števo Bugala (bicie) a trojčlenná dychová sekcia Rišo ŠimurkaMartin Haas a Samo Šimek.

Zdroj: SITA + Rado Mešša
Foto: SITA/Marko Erd

Súvisiaci interpreti: Elán