ACID FORCE - Atrocity For The Lust

ACID FORCE - Atrocity For The Lust

ACID FORCE - Atrocity For The Lust

ACID FORCE - Atrocity For The Lust

ACID FORCE sme tu mali pred pol rokom s debutovým EP, nebudem sa teda opakovať a skonštatujem, že v Banskej Bystrici zostrojili funkčný stroj času. Niežeby vás dokázal vypraviť niekam k trilobitom, dinosaurom, alebo by vám pomohol stratiť ilúzie o rôznych „skutkoch veľkej udatnosti“ od stredoveku po tu u nás veľmi populárnu 2. svetovú vojnu, ale hudobnú históriu oživí výborne. Štyria mládenci okolo dvadsiatky vás z mosta doprosta hodia do doby, kedy metal kadejaké cirkusantské handry vymenil za roztrhané rifle, triko, kriváka a botasky, pustil seriózne dlhé vlasy a prikúril pod kotlom.

Ak by som „Atrocity For The Lust“ počul v roku 1987, asi by som v ACID FORCE našiel ďalšieho hudobného favorita, a ak by tento album vyšiel vtedy, mohol by napísať výživnú stránku v knihe histórie thrash metalu, lebo mám pocit, že by valcoval aj s dobovým zvukom. Nahrávka, pravda, je o cca tridsať rokov mladšia, ctí však staré časy a nové možnosti počuť hlavne v tom, že kadejaké momenty, vďaka ktorým nejeden starý kult po zvukovej stránke občas spôsobí úsmev alebo pozdvihnutie obočia, sú tu eliminované. Sme v 80. rokoch, ale so zvukom, aký by vtedy aj prvá liga brala všetkými desiatimi.

ACID FORCE

„Osemdesiatkový“ je aj obal, ale zase tak, že by v dobe, kedy mnohé obaly metalových nahrávok vyzerali skôr komicky až hrozne, a veru nie tak, aby z nich dýchla hrôza, bol za elitu. Digipak vyzdobil Andrei Bouzikov, známy americký ilustrátor pôvodom z Bieloruska, podpísaný pod desiatky námetov na obaloch albumov skôr drsnejších bánd, a tu sa blysol „zombíckym“ námetom, štýlovo podobným niektorým veciam od Eda Repku a Mikea Hrubovcaka. Vyzerá to dobre, vyzerá to úplne presne pre hudbu, ktorú ACID FORCE hrajú a ktorou uctievajú svoje obľúbené metalové časy, do ktorých by zapadli, hoci ich ani nezažili.

Inštrumentálna skladba na úvod, dôrazná, tvrdá strednotempová záležitosť s razantnými bicími a zlovestne vyzváňajúcou basou i pôsobivou melodickou gitarovou linkou otvára desaťskladbový komplet výborného „archívneho“ thrash metalu. „Atrocity...“ je väčšinou na rýchlych tempách postavený príval divokej, bojovnej energie, metalovej agresivity a údernosti, okorenený aj nejakými hardcoreovými a punkovými postupmi. V „Speedtrain“ hrá hlavnú úlohu temperamentný motörheadovský rokenrol, niet sa veľmi čo čudovať, keďže ide o poctu Lemmymu. Momenty ako z prelomu 70. a 80. rokov sa v gitarových riffoch i sólach zjavia ešte niekoľkokrát, ACID FORCE majú korene naštudované naozaj dobre.

Thrash metal v podaní Banskobystričanov má dosť zaoceánsky punc, počuť ozveny Kalifornie, hlavne SLAYER na prvých albumoch, ale aj východné pobrežie, New York, NUCLEAR ASSAULT a skejťácke témy M.O.D. či nekompromisné rezanie raných CRYPTIC SLAUGHTER. Skladateľské i hudobnícke výkony sú tu na jednotku, chytľavé skladby, dobré nápady, nálož kvalitných melódií, vydarené vyhrávky, sóla a basa, ktorá tu fakt nie je len do počtu. Popri dravosti a temperamente sa v pomalších momentoch dostane aj na tlak, vykričaný vokál je takisto fajn. Texty v angličtine občas vyznievajú akosi kostrbato, z názvu albumu tak celkom múdry nie som, „ukrutnosť za chtíč“ (musí byť čeština, slovenčina na to nemá poriadne slovo) mi pripadá podivne, ale v tomto prípade by som určite nebol za nejaké vnucovanie slovenčiny.

 Přidejte svůj názor

Martin Lukáč

Verdikt

Starý dobrý thrash neomrzí ani po vyše tridsiatich rokoch, ak je urobený s takýmto švihom.

Hodnocení

Autor
8 / 10
Redakce
-

Další informace

Stopáž: 34:57

acidforce.bandcamp.com

Sestava

Skladby

  1. Unleash
  2. I Am The Skating Man
  3. Speedtrain
  4. Echoes Of Fear
  5. Diamond Skin
  6. Vein Ripper
  7. All Scum Will Rot
  8. Y.C.S.
  9. Spill The Acid
  10. Atroctity For The Lust

Diskografie

Atrocity For The Lust (2017)
Towards The Nuclear Load (EP) (2015)
Acid Force (demo) (2014)