Dva roky od prelomového singla Unikát prichádza Mária Čírová s novou skladbou Slobodná. Novinka má nadväzovať na Unikát, no kým v hitovke z roku 2016 pôsobila vážne a emotívne, teraz sa v animovanom svete obklopila farbami a stavia na rozmar a ženskosť.

Aktuálna držiteľka prestížneho ocenenia OTO v kategórii Speváčka roka v týchto dňoch predstavuje nový singel a videoklip, ktorý nakrútil španielsky režisér Manuel Campagnoli. Filmár spoločne so svojím tímom vytvoril prvý Máriin animovaný klip. Nakrúcanie prebiehalo v ateliéri v Bratislave pred zelenou stenou. Speváčka strávila celý deň s prestávkami na bežeckom trenažéri, na ktorom od rána do večera prešla podľa vlastných slov približne 30 kilometrov.

Unikát bol pre všetkých, Slobodná je najmä pre ženy

Skladbu Slobodná vníma Mária Čírová ako určitý zlom. V posledných mesiacoch totiž prinášala fanúšikom skôr jemné klavírne balady. Energická a chytľavá novinka je voči nim dokonalým protikladom. "Povedala by som to tak, že na albume #2017 som sa vyspievala z mnohých zážitkov a pocitov, možno i strachov. Preto bol ten album miestami aj melancholický. Dnes cítim potrebu vyspievať pozitívne emócie, ktoré prežívam. Z baladickej nálady som prešla do dynamickej," vysvetľuje speváčka a skladateľka, ktorá sa momentálne cíti dokonale slobodná, pretože nie je závislá od toho, čo si o nej myslia iní.

"Prijímam výzvy, nebojím sa ich, chcem byť sama sebou, chcem si život prežiť podľa svojich predstáv. Slobodná je o tom, že naozaj slobodní sme iba vtedy, keď sme sami sebou. Nemusíme neustále bojovať a obhajovať svoje vlastné ja len preto, že nežijeme život podľa šablón a predstáv iných. Preto vnímam túto skladbu ako  pokračovanie Unikátu, ktorý priniesol veľmi podobné posolstvo," hovorí. Hudobne sú však tieto piesne úplne iné a ďalší rozdiel pridáva Mária: "Zatiaľ čo Unikát bol venovaný všetkým bez rozdielu, Slobodná sa prihovára špeciálne všetkým ženám."


Našla svoju spriaznenú textárku

Skladba vznikla v Čírovej domovskom štúdiu Creative Music House v produkcii jej dlhoročného hudobného mentora a manžela Mariána Kachúta. Autorkou textu je poetka Soňa Sun Sajenková, ktorá je podpísaná aj pod textom skladby Precitám z albumu #2017. "Objavila som textárku, ktorá mi hovorí z duše. A ona sa našla vo mne. Soňa tvrdí, že jediná osoba, ktorá môže spievať jej texty, som ja. Som úprimne poctená a veľmi sa teším, že na svojej ceste stretávam takýchto autorov, s ktorými cítime život, hudbu a text rovnako a môžeme to odovzdávať ďalej do sveta," neskrýva radosť z vydarenej spolupráce Mária Čírová.

Slobodná je podľa autorky textu o pocitoch, dozrievaní a aj o tom, ako dávame zbohom strachu. "Je o odhodlaní a láske k sebe samej a životu. Všetky sme si niečím podobné. Každá z nás môže žiariť, kráčať s láskou a pochovať svoj strach. Nech práve prežíva akékoľvek ťažké obdobie. Priala by som si, aby každá žena porozumela svojej výnimočnosti, aby slobodu žiť, tvoriť, milovať a inšpirovať využívala tým najlepším spôsobom," tlmočí odkaz piesne  Soňa Sun Sajenková.

V roku 2018 oslávi Mária Čírová 10 rokov svojho pôsobenia na hudobnej scéne. Ako dodáva, singel Slobodná je začiatkom oslavy, v rámci ktorej prinesie fanúšikom viacero prekvapení. "Slobodná má oslavný text a atmosféru, je pre mňa symbolom ako umeleckej slobody, tak aj slobody myslenia," dodáva na záver.


Redakciu Hudba.sk informovala Adriana Čahojová z agentúry Soul For Show.

Foto: Youtube / Manuel Campagnoli

Súvisiaci interpreti: Mária Čírová