Pravdepodobne áno! Slash v nedávnom rozhovore prezradil viac.

Magnet týždňa

V minulosti Slash veľmi nerád hovoril o tom, či sa dočkáme nového materiálu od takmer pôvodnej zostavy GNR. To už ale neplatí. Pre magazín Classic Rock prezradil, že mnoho problémov, ktoré mala kapela v 90-ich rokoch, bolo spôsobených najmä ich okolím. Teraz si vraj veľmi dobre rozumejú a Axl už má pripravené aj nové veci, do ktorých sa postupne dostávajú aj ostatní členovia. Konkrétne informácie zatiaľ nemáme, ale so záujmom budeme sledovať, ako sa celá situácia vyvinie. (pm)

Šroty týždňa

We Came As Romans minulý týždeň prišli o speváka. Skupina o tom informovala na Twitteri. Kyle Pavone zomrel len ako 28-ročný, príčina známa nie je. (pm)


Na koncertoch sa zvyknú diať najrôznejšie veci. Presvedčil sa o tom aj Wes Borland, gitarista Limp Bizkit, počas ich vystúpenia na britskom Boomtown festivale. Paradoxne počas skladby Break Stuff (z angl. rozbiť veci) dažďová voda prevalila kus stropu a osprchovala Wesa aj jeho vybavenie. (pm)


Okrem konštrukcie pódia môže ale zlyhať aj samotný interpret. To sa opäť prihodilo Marilynovi Mansonovi, ktorý nedokončil ďalší koncert. Tentokrát vinu zvalil na teplo a svoje vystúpenie v americkom Houstone skončil po štyroch skladbách. Ako je vidieť z videa nižšie, na záver Sweet Dreams skolaboval priamo na pódiu. Som zvedavý, na čo sa vyhovorí nabudúce. (pm)


A potom je tu ešte odveký boj kapiel so sekuriťákmi. Chris Fronzak, frontman kapely Atilla, nepatrí zrovna medzi najinteligentnejších. Takže podľa očakávaní dopadol aj incident počas koncertu kapely v Las Vegas. Ochrankári vraj boli zbytočne drsní k jednému fanúšikovi. Preto Chris prerušil koncert a napadol jedného odzadu. Proste päsťou do hlavy. Fakt profesionálne správanie... Celú situáciu zachytil jeden fanúšik a zverejnil na Instagrame. (pm)

Novinky

Hneď na začiatku septembra nás prítomnosťou v bratislavskom MMC potešia dvaja velikáni industrialu - Die KruppsFront Line Assembly. Koncert doplnia Tension Control. (pm)


Dobré správy sú tu aj pre priaznivcov festivalu Gothoom. Organizátori ohlásili ďalšiu päticu mien na budúci ročník. Nájdeme medzi nimi Belphegor, Hate, Revel in Flesh, KzohhUerberos. Podľa všetkého ani v roku 2019 nebude na Gothoome núdza o skvelú hudbu. Ale o tom sme ani nepochybovali. (pm)


Devin Townsend pripravuje vydanie svojho albumu Empath na marec 2019. Vo svojej tradičnej nádielke tweetov prezradil viac. Aktuálne má napísaných zhruba 30 skladieb, ktoré sa mu páčia, a z ktorých by asi 10 chcel dostať na album. Na spoluprácu si zavolal hudobníkov z viacerých kapiel, napríklad Periphery, Dethklok, Decrepit Birth, či jeho projektu Casualties of Cool. Všetky tweety dal dokopy web MetalSucks. (pm)

Po odchode basáka Dereka Engemanna zostalo v Cattle Decapitation prázdne miesto. To kapela obsadila členom Cryptopsy. Novým prírastkom teda bude Olivier Pinard. Zároveň sa rozhodli po prvýkrát pridať oficiálne aj druhého gitaristu, ktorým bude Belisario Dimuzio z Eukaryst. Čo je ale najdôležitejšie, na jeseň 2019 sa dočkáme nového albumu a 20. septembra má Cattle Decap v zálohe ešte jeden oznam. Tešíme sa. (pm)

Bring Me The Horizon sa rozhodli pokračovať v svojej rádio rockovej kariére, lebo však všetci musíme platiť nejakú tú hypotéku, že? Nový singel MANTRA je prirodzeným vyústením minulej snahy skupiny. Frontman Oli Sykes tiež v BBC Radio potvrdil, že pracujú na novom albume, ktorý si produkujú sami. Vraj má byť úplne iný, ako predošlý, ale podľa MANTRA sa mi to až tak nezdá. (pm)


Projekt Logana Madera, bývalého gitaristu Machine Head, sa rozhodol spraviť cover skladby Davidian od Machine Head... Once Human ho vydajú na pripravovanom albume Evolution. (pm)


Post-metalisti Minsk (pochádzajúci z USA) spolu so Švajčiarmi Zatokrev chystajú split album zvaný Bigod. Dve unikátne kapely, s unikátnym zvukom, ktoré svojmu žánru robia česť sa spoja na jednom nosiči. Podľa Facebookového postu ide o čistú vzájomnú lásku kapiel, ktoré sa navzájom inšpirujú a fanúšikom pochmúrneho zvuku zdedeného po otcoch z Neurosis sa zbiehajú slinky. Čo je ale ešte chutnejšia časť  - spoločné koncertné turné sa zastaví aj v našom hlavnom meste – 29. októbra v Randali zahrajú pekne spolu Minsk a Zatokrev. Už prosím buďme tam. (ak)


Nórski metalisti Shining, ktorí kedysi spájali black metal s jazzom a pre svoju hudbu si osvojili nálepku "blackjazz", posunuli kormidlo svojho smerovania k priamočiarejšiemu zvuku. Absentuje saxofón a aj keď skladba Animal znie dynamicky a chytľavo, s atmosférou predošlých nahrávok kapely sa nemôže nijako rovnať. Podobne je na tom aj rok starý singel Everything Dies. Množstvo gitár, chytľavý refrén, všetko ok. Nebyť toho, že sa bavíme o Shining. V podstate to znie ako tvrdší Offspring. (ak)


Už o dva týždne vychádza živák amerických rockerov Alter BridgeLive at the Royal Albert Hall. Spolu s 52 členným orchestrom tam v októbri 2017 kapela odohrala dva výživné sety, v rámci ktorých zazneli aj rarity, ktoré bežne nehrávajú. Takou je i balada The End is Here z debutového albumu, ktorá pôvodne tiež obsahovala sláčikové aranžmány. (ak)


Škandinávski prog rockeri Pain of Salvation ukázali živý videoklip k skladbe On a Tuesday z posledného albumu In the Passing Light of Day. Skladbu naživo odohrali minulý rok na francúzskom Hellfeste, no o pár dní sa začína ich európske turné, na ktorom tiež zaznie. Príďte si túto fantastickú formáciu vypočuť do Bratislavského MMC, kde sa predstaví 4. septembra. Podľa Daniela Gildenlöwa kapela zahrá aj z dvadsaťročného albumu One Hour by the Concrete Lake. Bude to veľké. (ak)


Ďalšou luxusnou proggy kapelou, na ktorú sa možno tešiť, sú anglickí Haken. 26. októbra nám prinesú novú štúdiovku zvanú Vektor a aj keď ešte žiadna nová hudba zverejnená nebola, je dobré pripomenúť, že budúci rok zavítajú blízko k nám. 28. februára 2019 zahrajú v Budapešti, 2. marca vo Viedni a deň na to v Prahe. Pripomeňme si staršiu, no epickú parádu menom 1985 z ich predošlej štúdiovky. (ak)


S novým albumom Crippled Black Phoenix to vôbec nevyzerá márne. Po nemastnom-neslanom Bronze prichádza 14. Septembra album The Great Escape, ktorého doterajšie single príjemne navnadili. Balada Great Escape pt. 1 je vystavaná v tradícii toho najlepšieho, čo kapela v úvodných rokoch svojej existencie vydala a pri počúvaní cítiť tú hrozne familiárnu inšpiráciu pinkfloydami. Pripomíname, že tento post rockový súbor na čele s Justinom Greavesom zahrá v Bratislavskom Kulturáku a to 8. októbra. Buďte prosím pri tom! (ak)


Alice in Chains
uplynulý piatok vydali nový album Rainier Fog. Pre pripomenutie Vám tu dávame singel Red Giant, ak by Vám táto dôležitá informácia ušla. Celý album si môžete vypočuť na Deezeri. (ak)


Pohrební doom metalisti Evoken z americkéhi štátu New Jersey oznámili vydanie nového albumu Hypnagogia. Šiesta štúdiovka vychádza šesť rokov po tej predošlej a to 9. novembra. Koncepčná nahrávka s témami týkajúcimi sa Prvej svetovej vojny je emocionálnou dráhou, na ktorú sa nesmierne tešíme. (ak)

Islandskí folkmetalisti Skálmöld zverejnili lyric video k singlu, ktorého názov neviem prečítať a neviem ani čo znamená: Sverðið. Na pozadí jednoduchej kresby ako z počítačovej hry The Banner Saga sa promenáduje islandský text, ktorý si môžete s pokojným svedomím (samozrejme za zavretými dverami) vrieskať. Nový album kapely, zvaný Sorgir, vychádza 12. októbra. (ak)


Haluz týždňa

Keď Mike Portnoy pochváli nejakého bubeníka, môžete si byť istý, že je fakt dobrý. V tomto prípade na Twitteri nazdieľal video 7-ročného Momo D Monstera, ktorý si zobral do parády skladbu Tooth & Claw od Animals As Leaders. Úplne vážne. A verte mi - padne vám z toho sánka. (pm)


Týždenný prehľad noviniek na hard & heavy scéne vychádza vždy v pondelok, sekundu po polnoci. Ak chcete prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.
Autori: Pavol Magic (pm), Adrián Kozák (ak)
Foto: gunsnroses.com

Súvisiaci interpreti: Guns N' Roses, Marilyn Manson