10 sekúnd je názov novej skladby Kristiny Tran, do ktorej rapovanou slohou prispela aj stálica domácej pop/R&B/rapovej scény Tina. Hlavnou hviezdou je však mladšia zo speváčok, ktorá v texte piesne kritizuje povrchnosť súčasnej doby a života na sociálnych sieťach a v umeleckom klipe, ktorý je najpôsobivejším vizuálom jej doterajšej kariéry, na seba preberá rôzne podoby.

Kristina Tran zverejnila videoklip 10 sekúnd spolu s vydaním svojej novej EP nahrávky, ktorú charakterizuje zvuková rozmanitosť a slovenské texty na rôzne témy. Napriek tomu novinku nazvala anglickým slovom Flow. "Nevedela som nájsť ten správny výraz v slovenskom jazyku a Flow pre mňa znamená autentickosť, kreatívnosť a to, že pri tvorení nemusíme očakávať, čo bude v cieli, ale dôležité je užívať si ten samotný proces," hovorí speváčka a autorka.

Pesnička 10 sekúnd, v ktorej hosťuje speváčka a raperka Tina, je nielen pilotným singlom, ale aj otváracou skladbou celého EP. Sprevádza ju umelecký až šokujúci videoklip, aké na slovenskej scéne nevychádzajú často. O jeho réžiu, strih a VFX sa postaral Peter "Peso" Dráb, scénu, v ktorej sa Kristina Tran premenila na kyborga, majú na svedomí Alex ZelinaRadovan DrangaOdkaz skladby je zameraný na rýchly svet sociálnych sietí a falošného pozlátka, ktoré Kristína s Tinou vyjadrujú rôznymi expresívnymi zábermi.


Kvalitný a aktuálny zvuk nahrávky Flow, ktorá vznikla aj vďaka Fondu na podporu umenia, má na svedomí renomovaný producent Matej Mikloš alias LilMax, v spolupráci s ktorým Kristina vytvorila všetkých päť pesničiek na EP. Hráč na klávesy, skladateľ a producent, známy aj pod prezývkou Maxo, v minulosti spolupracoval napríklad so speváčkami Terezou Maškovou, Celeste Buckingham, Veronikou Strapkovou či M.U.S., ale bol tiež členom rapovej skupiny Solid Move a zahral si aj s legendárnou Fermatou.

"Flow je pre mňa najzásadnejší a najodvážnejší hudobný počin a to rovnako po textovej aj žánrovej stránke. Spolupráca s LilMaxom bola aj stále je pre mňa veľmi oslobodzujúca. Pri niektorých pesničkách sme ani nevedeli, čo z toho vznikne, ale nikdy sme netlačili jeden na druhého a to krásne otvorilo kreatívny priestor. Už pri EP Transmission som si bola vedomá toho, že Maxo je ten správny producent pre mňa a pri EP Flow sa to iba potvrdilo," pochvaľuje si spoluprácu speváčka.

Po singli 10 sekúnd nasleduje skladba s letným nádychom Gold, v ktorej Kristina Tran vzdáva hold všetkým džentlmenom. V pesničke Zviera zase necháva vyniknúť svoj vnútorný oheň a zvukovú divokosť. Okrem Tiny je druhým hosťom na EP čoraz populárnejší spevák a herec Yael, ktorý má svoju slohu v tanečnej a energickej titulnej piesni Flow. Tá vyjadruje speváčkin prístup k životu a tvorbe. "Ostať iba stáť a pozerať sa je niekedy potrebné, aby sme si navnímali, čo sa okolo nás dej. Ale Flow nezastavíme - buď si svoj život tvarujeme vedome alebo nás stiahne prúd, v ktorom zabudneme, kto sme, reagujeme a robíme rozhodnutia z priestoru nedostatku a frustrácie... Každý deň preto robím aspoň niečo kreatívne, niečo čím nakŕmim moju dušu," hovorí Kristina.

Fanúšikovia sympatickej speváčky vedia, že popri svojej hudobnej tvorbe sa už niekoľko rokov venuje aj svojej vlastnej módnej značke Soay, v rámci ktorej každý jeden kúsok oblečenia navrhuje a šije či štrikuje sama. Pri EP Flow sa rozhodla spojiť tieto dva svety a ku každej skladbe pripravuje originálny outfit. Túto "Flow" kolekciu predstaví už čoskoro na krste EP spojenom s módnou prehliadkou. Samotné EP Flow môžete od dnes počúvať na všetkých streamovacích službách.

Vypočujte si nahrávku na Deezeri:



Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla manažérka speváčky Andrea Turčina. Správu sme upravili a doplnili.