Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Kultúra

Hosťami na symfonických koncertoch budú J. Valčuha a S. Zámečníková

Na snímke Štátna filharmónia Košice (ŠfK) v Košiciach 9. októbra 2023. Foto: TASR/František Iván

V interpretácii Zámečníkovej si návštevníci koncertov vypočujú Štyri posledné piesne Richarda Straussa.

Bratislava 30. marca (TASR) - Mladá slovenská sopranistka Slávka Zámečníková, ktorá momentálne pôsobí vo Viedenskej štátnej opere, sa vo štvrtok (4. 4.) a v piatok (5. 4.) predstaví v Slovenskej filharmónii (SF). Dvojica koncertov zaznie pod taktovkou svetovo uznávaného slovenského dirigenta Juraja Valčuhu. "Hudobný riaditeľ Houston Symphony bude hosťom 75. sezóny druhýkrát, po mimoriadne úspešnom marcovom uvedení tretej symfónie Gustava Mahlera," spresňuje Martina Tolstova, tlačová tajomníčka SF.

V interpretácii Zámečníkovej si návštevníci koncertov vypočujú Štyri posledné piesne Richarda Straussa. "Meditatívny opus, ktorý si starší návštevníci Slovenskej filharmónie pamätajú z nezabudnuteľného koncertu Lucie Poppovej po Novembri 1989 či z Bratislavských hudobných slávností 2006, keď zaznel v interpretácii Gabriely Beňačkovej," pripomína filharmónia k cyklu štyroch piesní pre soprán a orchester, ktorý skladateľ skomponoval ako 84-ročný v roku 1948 vo Švajčiarsku, kde sa usadil so svojou manželkou po druhej svetovej vojne. Úvodné Interlúdium z opery Intermezzo vzniklo o desiatky rokov skôr.

V naštudovaní Valčuhu, čerstvého držiteľa Radu Ľudovíta Štúra I. triedy za mimoriadne zásluhy o rozvoj Slovenska v oblasti kultúry a umenia, ako aj za mimoriadne šírenie dobrého mena SR v zahraničí, zaznie v druhej polovici programu Čajkovského šiesta symfónia Patetická.