Vo februári vydala bratislavská Para nový album Pre všetko okolo nás. Rovnako poňala aj koncert spojený s krstom. Na prvý avizovaný termín sa lístky rýchlo vypredali a všetci priaznivci skupiny by sa naň nedostali. A tak pridali druhý, nech je koncert aj krst prístupný pre všetkých okolo nich. Nestačilo. Para tak pridala aj tretí koncert v bratislavskom STARS auditoriu, ktorý sa konal v stredu 3. apríla, paradoxne, ako prvý v poradí. A my vieme, aký bol a na čo sa môžu tešiť tí, ktorých táto slávnosť ešte len čaká.

Na albumovú novinku skupiny Para museli fanúšikovia čakať šesť rokov. Akonáhle však vypustila do éteru singel To okolo nás, čas pred ním sa zmazal a začala plynúť nová éra bratislavskej "brutálnej zostavy". Taká, ktorej súčasťou je zrazu tak samozrejmý priestor v rádiách, z ktorého môžete poznať singel číslo jeden (To okolo nás), dva (Pre tých, čo ostali) aj tri (Čas). To okolo nás sa dokonca stala najhranejšou domácou skladbou roka 2022.

Para takú priazeň rádií nikdy nemala, hoci je súčasťou hudobnej scény už takmer tri desaťročia. Stala sa obľúbenou koncertnou kapelou, ktorej energia, živelnosť a autenticita zabezpečili, že sa návštevníci jej koncertov radi vracajú. Predpokladám, že nejeden z nich si z terajšej trojdielnej série vybral viac ako jeden večer s Parou. A ak prišli najmä kvôli tomu, aby spoznali koncertné prevedenia nových pesničiek, museli odchádzať spokojní. Odznel totiž kompletne celý album. Spolu so staršími kúskami tvorilo štedrú nádielku viac ako dvadsať pesničiek.

Para, Stars Auditorium Bratislava, 3.4.2024 Zdroj: Martina Mlčúchová

Krstil/a si ty, ty aj ty

Z členov skupiny od začiatku vystúpenia vyžarovala obrovská radosť. Tú spôsobila možnosť byť znova s fanúšikmi v ich milovanej Bratislave, v najlepšom meste na svete, ako ju počas večera označili, a z bezprostrednej blízkosti im predstaviť nové pesničky, ktorých charakter celkom slušne miešal atmosféru. V recenzii albumu som odhadovala, že pesnička Chcem ísť domov by na koncertoch mohla výborne fungovať a nemýlila som sa. Domov sa však nešlo, táto párty (našťastie) nebola zabitá. Bezstarostná pesnička Čas, Navždy tvoj, Na ceste, ale aj úderná a živelná Vilma totiž priniesli uvoľnenie a žiadané vypustenie pary.

V kontraste stáli nedávne single Pre tých, čo ostali a To okolo nás, ktoré ťahali náladu koncertu smerom k upokojeniu a zjednoteniu návštevníkov v zamyslení sa nad tým, o čom si spolu s Parou spievajú. K druhej menovanej sa ešte dostaneme detailnejšie. Stíšenie priniesol špeciálny akustický set, v ktorého pokojnej atmosfére odznela emotívna Jeden deň v Kyjive aj Pre Joniho (a všetky deti). V druhej spomínanej sa mikrofónu ujal Matúš Vallo, ktorý svojmu synovi spieva aj na albumovej verzii.

Akustický set sa takmer uprostred setlistu neocitol náhodou. Počas neho prebiehal originálne vymyslený krst nového albumu. Súčasťou aktu bola veľká kópia obalu cédečka a krstným rodičom sa stal každý, kto chcel. "Vy ste si mysleli, že si prišli len tak na koncert, ale v tejto chvíli ste sa stali stali krstní rodičia nášho CD v Bratislave," povedal Vallo. "Necháme to tu kolovať, a každý z vás nám napíše nejaký odkaz, čo želáte nášmu novému albumu, a tým sa stane každý jeden z vás krstným rodičom nášho nového albumu Pre všetko okolo nás," vysvetlil Lasky. "My vás nebudeme rušiť, a budeme vám pri tom hrať," dodali, čím odštartovali atypické krstenie aj akustický set.

Para, Stars Auditorium Bratislava, 3.4.2024 Zdroj: Martina Mlčúchová

S Tamarou Kramar a bez Jany Kirschner

Para pred koncertom sľubovala hostí. Niektorých bolo možné odtušiť vopred, niektorí prekvapili a niekto chýbal. Prekvapením bola Tamara Kramar, ktorej účinkovanie odhalila Para iba deň pred koncertom. Tamare patril samostatný priestor pred Parou. Z pozície predskokanky otvorila dlhý program, ktorý návštevníkov STARS auditoria v stredu večer čakal.

Bolo by obohacujúce vidieť na koncertoch k aktuálnemu album aj Janu Kirschner, ktorá sa na ňom výrazne podieľala ako producentka, spoluautorka textov, hudby a aj ako speváčka. Ona však aktuálne predstavuje svoj nový album Obyčajnosti (recenzia) na vlastnom vypredanom turné, ktoré odštartovala v rovnaký deň, a to hneď dvoma koncertmi v Banskej Bystrici. Spolu s bratislavskou formáciou ale našli spôsob, ako tam aspoň na diaľku byť. Prostredníctvom obrazovky sa prihovorila publiku v krátkom video odkaze, v ktorom hovorila o skvelej spolupráci na novom albume Pary a o túžbe, aby sa ich cesty znova prepojili. Pare popriala krásne koncerty a jej hudbe, aby ďalej rástla.

Para, STARS auditorium, Bratislava, 3.4.2024 Zdroj: Martina Mlčúchová

Prekvapivo chýbal aj ďalší spoluautor nového albumu a hitu To okolo nás Matej Starkov, snáď sa objaví na zvyšných krstoch. Piesne Vilma, Stane sa, Čas či Abstinent však svojou hrou obohatil iný bývalý gitarista Pary Juraj "Medveď" Marikovič, ktorý po odchode z kapely založil úspešnú indie-popovú skupinu Bad Karma Boy. Špeciálnym hosťom bol Juraj Podmanický (Billy Barman), ktorý sa ku kapele pridal v pesničke Pre Joniho (a všetky deti) a vrátil sa aj počas piesne Linda. Zostavu na pódiu dopĺňala dychová sekcia, ktorá dokreslila atmosféru nových pesničiek.

Prišiel aj Otec (nie však krstný) a s ním atmosféra, pri ktorej som si povedala – je to tu, vrchol večera. Publikum sa bavilo doposiaľ najodviazanejšie. No potom prišla Svadobná, Abstinent, Ako najlepšie viem, Brutálna zostava, Našou krajinou, Prví poslední a bolo zrejmé, že hľadať vrchol večera nemá zmysel. Zábava kontinuálne plynula s každou ďalšou pesničkou.

A hoci publikum pesničky z albumu Pre všetko okolo nás už z veľkej časti dobre poznalo, čas neoklameš. Staršie hity nepoznala "iba" veľká čas publika, ale všetci. K tým hitom, aj keď relatívne stále novším, patrí aj záverečná To okolo nás, ktorá v koncertnej verzii naberá na sile. V jej závere sa Para, tak ako v lete s Janou Kirschner na Grape festivale, vybrala priamo medzi svojich fanúšikov, ktorí to srdečne odspievali za nich. Ak budete dnes alebo v piatok v tom dave, ktorý v stredu označila Para ako "najlepšie publikum na svete", zažijete večer, na aký sa nezabúda. Hoci ide o najväčšie samostatné koncerty v histórii skupiny, jej výnimočná blízkosť k fanúšikom zostáva.

Para, STARS auditorium, Bratislava, 3.4.2024 Zdroj: Martina Mlčúchová

Para, STARS auditorium, Bratislava, 3.4.2024 Zdroj: Martina Mlčúchová

Pozrite si celý fotoreport aj so zábermi zo zákulisia koncertu

Autorka: Miroslava Rabčanová

Súvisiaci interpreti: Para