Pláž Copacabana v Rio de Janeiro sa v sobotu večer zmenila na nepoznanie. Práve tu sa rozhodla Madonna ukončiť svoje turné The Celebration Tour, ktoré mapovalo celú jej doterajšiu kariéru. Kráľovná popu prilákala na pláž 1,6 miliónov ľudí.

Gigantická šou sa tak stala vôbec najväčším koncertom v Madonninej kariére. "Rio, tu sme, na najkrajšom mieste na svete, s oceánom, horami, Ježišom," prihovorila sa Madonna davu odkazujúc na slávnu mestskú sochu Krista. Vstup na bezplatný koncert mal jedinú podmienku - kto prvý príde, ten berie. Tak znel odkaz na oficiálnej webovej stránke speváčky. Podľa agentúry Reuters mnohí fanúšikovia čakali na danom mieste aj niekoľko dní vopred. Tí, ktorí mali tú možnosť sledovali koncert z apartmánov v okolí pláže alebo z lodí.

Koncert síce začal s takmer 50-minútovým oneskorením, ale Madonna im to vynahradila viac ako dvojhodinovou šou, ktorá zahŕňala až 26-skladbový setlist. Ten zahŕňal hity ako Like a Virgin, Hung Up a Like a Prayer. Hudobnými hosťami večera bolo brazílske spevácke duo Anitta & Pabllo Vittar.

Turné, ktoré sa začalo vlani v októbri v Londýne a pozostávalo z 81 vystúpení, bolo koncipované ako retrospektíva Madonninej vyše 40-ročnej umeleckej kariéry. V minulosti sa na ikonickej pláži konal koncert The Rolling Stones alebo Roda Stewarta. V okolí konania koncertu bolo rozmiestnených viac ako 3000 policajtov. Úrady použili podobnú stratégiu riadenia davu ako pri vychýrených silvestrovských oslavách v meste.

Štátna a mestská samospráva Ria uviedli, že na usporiadanie koncertu vynaložili 20 miliónov realov (3,9 milióna dolárov), zvyšok financovali súkromní sponzori. Úrady odhadujú, že koncert by mohol priniesť ekonomike Ria približne 300 miliónov realov.

Text: Hudba.sk (zdroj: Billboard.com, TASR)