Posledný aprílový deň sa vo zvolenskom Dome kultúry ŽSR konala ukážka toho najlepšieho, čo slovenská metalová scéna ponúka. Finále súťaže Wacken Metal Battle Slovakia tu vyvrcholilo vo veľkej šou, kde súťažiace kapely dali zo seba všetko, aby čo najviac oslovili porotu i publikum. Víťazstvo si domov odnáša prešovská Etterna.

Po štvorročnej pauze sa Slovensko vďaka agentúre ProMusic.sk znova stalo členom veľkej metalovej rodiny, ktorá má tú česť organizovať národnú súťaž, ktorej víťaz si zahrá na legendárnom festivale Wacken Open Air. Do aktuálneho ročníka sa prihlásilo viac než 50 skupín, z ktorých 12 postúpilo do dvoch semifinálových kôl, počas ktorých sa kapely predstavili fanúšikom a porotcom v košickom klube Collosseum (divízia Východ) a bratislavskom MMC (divízia Západ).

Tri najlepšie kapely z oboch divízií  postúpili do zvolenského finále. Zvolen sa tak stal nachvíľu hlavným mestom slovenského metalu. Známy rozhlasový moderátor a hudobný publicista Rudi Rus mal veľkú pravdu, keď avizoval, že finálový večer bude magický. Pred krásne zaplnenou sálou sa postupne predstavili Shattered Mind, Patriarcha, Besna, Wayd, Etterna Castaway. Všetci finalisti odohrali výborné koncerty, no víťaz mohol byť len jeden.

O výhernej kapele rozhodovalo vo finále 9 porotcov – Stanislav Černák (novinár – Valhalla.sk), Rudi Rus (moderátor a hudobný žurnalista – Headbanger_FM), Michal Očovan (promotér – ProMusic.sk), Miloš Dupaľ (hudobník – April Weeps), Veronika Klimonová (fotografka – Werdza photography), Karla Tallas (hudobná žurnalistka), Juraj Červenák (spisovateľ), Marián Serva (muzikant a majiteľ hudobnín Total Music) a Milan Barančok (žurnalista a návštevník Wackenu). "Nevyberali sme najlepšiu kapelu, pretože to je veľmi subjektívne, ale snažili sme sa na koncerty finalistov pozerať optikou Wackenu – a teda, ktorá kapela sa tam najviac hodí," vysvetlil jeden z porotcov Stanislav Černák.

Víťazstvo si domov odniesli melodickí metalcoristi Etterna z Prešova, ktorí si so sebou do Zvolena priviezli autobus plný fanúšikov a pri tejto príležitosti dali vyrobiť aj špeciálne tričká k podujatiu. Najpodstatnejší však bol ich koncert - a ten mal poriadne grády. "Etterna predviedli energickú šou plnú moderného metalu, ktorá, veríme, rozseká aj fanúšikov na Wackene," doplnil Černák. Druhé miesto získala kapela Besna a treťou sa stala kapela Patriarcha. Neobišli na prázdno, obe si so sebou odniesli hodnotnú poukážku na nákup v hudobninách Total Music.

Aj keď išlo už o 7. ročník tejto súťaže na Slovensku, tento môžeme označiť ako začiatok novej éry. "Súťaž dostala nový vietor do plachiet vďaka chalanom z ProMusic. A opäť dokázala, aká je naša metalová scéna kvalitná a silná. Už semifinálové kolá v Košiciach a Bratislave boli dôkazom, že o slovenský metal je záujem. Oba kluby boli slušne zaplnené. Akousi pomyselnou čerešničkou na metalovej torte bol zvolenský finálový večer. Nádherné svetlá, výborný zvuk, skvelé koncerty - a čo ma tešilo azda najviac - plný kulturák. Zodpovedne môžem vyhlásiť, že zo všetkých ročníkov bol tento najsilnejší a najkvalitnejší po všetkých stránkach," skonštatoval Černák, ktorý sedí v porotcovskom kresle od začiatku tejto súťaže.

"Nová éra Wacken Metal Battle Slovakia najviac prekvapila príjemne zaplnenými klubmi. Bolo vidieť, že kapely si to užívali. Collosseum, MMC, zvolenský kulturák - tri krásne večery. Má to zmysel, takto to treba robiť. Slovenský metal žije," doplnil ho ďalší porotca Rudi Rus.

Súťaž Wacken Metal Battle Slovakia ukázala, že má na Slovensku zmysel. Pre kapely, fanúšikov a scénu ako takú. Pre kapely je vítanou motiváciou a pre fanúšikov poskytuje široké oboznámenie sa s tým, čo scéna ponúka. 2024 patrí kapele Etterna a my držíme palce na posvätnej čierno-čiernej pôde Wackenu.

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla Miriama Tomášiková.