Ďalšou potvrdenou hviezdou pätnástej Pohody je Londýnčanka Mathangi "Maya" Arulpragasa známa pod pseudonymom M.I.A.. Excentrická umelkyňa srílanského pôvodu začínala ako grafická dizajnérka a spočiatku pre hudobnú tvorbu nemala dosť odvahy. Dnes je vďaka priamočiarej chytľavej hudbe a politicky nekorektným otvorene kritickým textom hlasom celej generácie a patrí medzi najvplyvnejších ľudí na svetovej hudobnej scéne.

Debutovala v roku 2003 singlom Galang a už vydaním prvého albumu Arular (2005) spôsobila na britskej scéne prevrat. Vo svojej hudbe spojila dancehall a electro so silným vplyvom undergroundovej grime scény, punkovým rebelantstvom a exotikou juhoázijskej hudobnej tradície. Debut, z ktorého pochádzajú aj single ako Bucky Done Guns a Sunshowers, mnohí kritici ocenili ako jeden z najlepších a najoriginálnejších albumov roka 2005.



Na druhom albume Kala (2007) sa M.I.A. (skratka pre Missing In Acton) hudobne posunula ešte ďalej. Spolupracovala na ňom s uznávanými americkými producentmi Timbalandom a Diplom - majstrom mash-upov, ktorý mal už vtedy na konte remixy skladieb od Gwen Stefani, Justina Timberlakea, Kanye Westa či Becka. Veľkou mierou sa na produkcii albumu podieľal britský electro producent Switch, ktorý predtým remixoval Basement Jaxx, Nine Inch Nails, Lily Allen, Robbieho Williamsa a Miku. Práve Switch je producentom zvláštneho spojenia tanečného disca s gýčovitým bollywoodskym soundom v singli s názvom Jimmy.



Najúspešnejšou skladbou z druhej štúdiovky sa však stal singel Paper Planes. O autorstvo skladby s jedným z najchytľavejších, no zároveň najťažšie zaspievateľných refrénov, sa okrem 30-ročnej vokalistky aj spomínaný Diplo. Základ hudobného podmazu tvorí vysamplovaný loop zo skladby Straight to Hell od známych londýnskych punkáčov The Clash, ktorých M.I.A. cituje ako jednu zo svojich najväčších hudobných inšpirácií.

Vo videoklipe raperka a speváčka stvárňuje imigrantku v New Yorku, ktorá v stánku predáva pečivo. Uvoľnené video výborne dopĺňa text, ktorý ironicky upozorňuje na spoločenské problémy a zároveň je vtipnou odpoveďou exotickej krásky na americké úrady, ktoré jej neustále robia problémy pri žiadostiach o víza. Paradoxom je, že práve s touto skladbou sa jej neskôr podarilo v USA naplno preraziť. V upravenej podobe totiž zaznela aj v oscarovom filme Milionár z chatrče (2009). Na soundtrack k snímke speváčka prispela aj skladbou O... Saya, ktorá bola nominovaná na Oscara.



Vlani vydala M.I.A. svoj tretí a zatiaľ posledný album s názvom /\/\/\Y/\ (2010), z ktorého pochádzajú single Born Free, It Takes a Muscle a XXXO. K posledne menovanému vznikol typicky farebný videoklip v réžii Hypea Williamsa, ktorý spolupracoval s hudobníkmi ako Mary J. Blige, Christina Aguilera, Drake, Kanye West alebo Busta Rhymes.



M.I.A. je okrem hudby známa aj pre svoje kritické názory a politický aktivizmus. V skladbách ako Worldtown či Paper Planes, ktorá sa stala hitom vďaka soundtracku k filmu Milionár z chatrče (2008), poukazuje na problémy každodenného života ľudí z rozvojových krajín, ktorých svedkom bola pri svojich častých návštevách Srí Lanky či Libérie.

Podobný odkaz nesie aj kontroverzné video ku skladbe Born Free so samplom z piesne Ghost Rider od legendárneho synth-punkového dua Suicide. Francúzsky režisér Romain Gavras zobrazil udalosti, v ktorých americkí vojaci namiesto detí zo západom nepriateľsky vnímaných krajín ako Palestína či Pakistan popravujú mladých bielych rebelov s ryšavými vlasmi. Vo videoklipe sa objavuje aj nápis na múre "Our day will come", ktorý je historickým sloganom Írskej republikánskej armády. Ryšavých chlapcov však možno považovať aj za symbol anglickej strednej a vyššej vrstvy, kde majú mladí ľudia omnoho príjemnejšie starosti ako každodenný boj o vlastný život a slobodu. Videoklip bol krátko po zverejnení zakázaný na Youtube.



Tridsaťpäťročná hudobníčka sa do povedomia dostala napríklad aj vystúpením na udeľovaní cien Grammy, ktoré v roku 2009 absolvovala v pokročilom štádiu tehotenstva len tri dni pred pôrodom. Na pódiu jej vtedy robili spoločnosť T.I., Jay-Z, Lil Wayne, a Kanye West.

Organizátori Bažant Pohody 2011, ktorá sa uskutoční 7., 8. a 9. júla na trenčianskom letisku, zatiaľ potvrdili 47 mien z programu, medzi inými multiinštrumentalistu Mobyho, triphopovú legendu Portishead, belgických rockerov dEUS, lídrov súčasnej britskej tanečnej scény Magnetic Man alebo perly world music ako Lila Downs z Mexika či americký Beirut.

Vstupenky na festival sa ešte do pondelka, 14. marca 2011, predávajú za zvýhodnené ceny, od utorka 15. marca bude stáť permanentka až do začiatku festivalu 69 eur, na mieste 89 eur. V predpredaji sa zatiaľ predalo vyše 11 tisíc lístkov.

--
Text: pm
Foto: Myspace.com/mia

Súvisiaci interpreti: M.I.A.