Keď bratislavská skupina Diego v roku 2009 na Radio_Head Awards získala cenu pre najlepší album roka, asi nikto nečakal, že na nasledovníka nahrávky Peripheries bude treba čakať osem rokov. Čakanie sa však končí, už tento mesiac vyjde nový album s tajomným názvom Et In Arcadia Diego a kapela vzápätí vyrazí na turné.

Diego sa v nepravidelných intervaloch pripomínali hudobným fanúšikom koncertmi alebo novými singlami, to však fanúšikov, očakávajúcich skutočný návrat na scénu a súvislejšiu aktivitu, nemohlo uspokojiť. "Boli to také náhodné prebudenia z hibernácie. Čakali sme na vhodný moment a ten, po dôslednom zvážení všetkých indícií, pripadol na koniec roka 2017," komentuje basgitarista Martin Stempel alias Diego S. "Celý čas sme sa nepravidelne stretávali v skúšobni alebo na pive. Nemali sme problém s nápadmi a tvorivosťou, skôr s dotiahnutím vecí do konca," dodáva bubeník Ján "Čunďo" Čunderlík (Diego C).

Posledné mesiace sa však všetko zmenilo a kapela intenzívne pracovala nielen na skladaní a rozvíjaní nápadov, ale konečne sa dostala aj do štúdia. Výsledkom kolektívnej práce je tretí štúdiový album Et In Arcadia Diego, ktorý vychádza na značke Pavian Records. "V porovnaní s časom, kedy vznikal Peripheries, sme sa určite zmenili, a tak sa zmenila aj naša hudba. Nechcem, aby to vyznelo ako klišé, ale tento album je vyzretejší a dospelejší rovnako, ako my. V tomto momente sme absolútne presvedčení, že je to to najlepšie, čo sme kedy spravili," hovorí o nahrávke gitarista Tomáš "Tomky" Vagaský (Diego V).


Na dlho očakávanom albume by nemal chýbať skvelý minuloročný singel What Now?, no ako prezrádza frontman Ľuboš Kukliš, fanúšikovia sa môžu tešiť najmä na úplne čerstvé skladby. "Paradoxne, na to, ako dlho sme nič nevydali, je na ňom dosť piesní, ktoré sme zložili len nedávno. Zrazu sa nám opäť zachcelo tvoriť," hovorí Diego K. "Hrať nás bavilo stále, ale asi chýbal nejaký výraznejší tvorivý impulz. V istom momente sa nazbierala energia, prišli nápady a vznikol album. Keď sa na to pozerám spätne, hovorím si, že je fajn, že to trvalo len osem rokov. Keď si predstavím, že by to trvalo deväť..."

Nový album vyjde tesne pred turné po slovenských kluboch s jednou zastávkou u susedov na Morave. Et In Arcadia Diego Tour 2017 sa začína 27. októbra a pätica hudobníkov postupne zahrá v Prešove, Piešťanoch, Brne, Trenčíne, Banskej Bystrici, Bratislave, Žiline a v Liptovskom Mikuláši. "Kvôli koncertom a cestovaniu hrám v kapele. Už sa neviem dočkať. Vážne. Víkend s výjazdom je neskutočne vzrušujúci. Sám som zvedavý, ako to dáme," teší sa na turné Diego C. a Diego S. dodáva: "Dobre si zahráme a požúrujeme. Dobre bude, tešíme sa na vás!"

Et In Arcadia Diego Tour 2017:

27. 10. - Prešov, Christiania
28. 10. - Piešťany, Elektrárňa
31. 10. - Brno, Kabinet múz
4. 11. - Trenčín, Lúč
1. 12. - Banská Bystrica, Klub 77
7. 12. - Bratislava, Fuga
8. 12. - Žilina, Stanica
9. 12. - Liptovský Mikuláš, Diera do sveta

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol Mário Gešvantner z agentúry Real Something. Viac sa dozviete na oficiálnych stránkach kapely www.diego.skwww.facebook.com/diegobandsk.

Foto: Anna Gekrepten